Analysis of the development of world food production

Thesis title: Analýza vývoje světové potravinové produkce
Author: Černý, Petr
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Musil, Martin
Opponents: Dvořák, Jiří
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu vývoje světové potravinové produkce. Cílem práce je zjistit a popsat regionální disparity v potravinové produkci a zemědělské výrobě, které jsou způsobeny zejména klimatickými podmínkami, vhodností dostupné půdy a nepřímo také ekonomickými faktory, jako je cena ropy a cena potravin. Práce analyzuje historický i budoucí vývoj potravinové produkce z globálního i lokálního pohledu, hrozbu potravinové krize a její možné dopady, protekcionistická opatření a zejména trend vývoje produkce potravin v souvislosti s demografickým vývojem. Na základě analýzy získaných informací z relevantních zdrojů převážně v anglickém jazyce je patrný závěr, že vyprodukovaný objem potravin má růstový trend a růst potravinové produkce překonává spotřebu zvětšující se světové populace. Potraviny jsou však nerovnoměrně distribuovány a tím dochází k jejich lokální nedostupnosti, která postihuje zejména nejméně rozvinuté země světa. K odvrácení hrozící potravinové krize je nutná efektivní spolupráce rozvinutých a rozvojových zemí, zlepšení mezinárodní koordinace potravinové produkce a redukce protekcionistických opatření, jež jednotlivé státy uplatňují.
Keywords: potravinová produkce; potravinová krize; světové zemědělství; demografický vývoj
Thesis title: Analysis of the development of world food production
Author: Černý, Petr
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Musil, Martin
Opponents: Dvořák, Jiří
Thesis language: Česky
Abstract:
Bachelor thesis focuses on the analysis of the development of world food production. The aim of the thesis is to identify and describe regional disparities in food production and agricultural production, which are caused mainly by climatic conditions, suitability of available land and indirectly by economic factors such as oil price and food prices. The thesis analyzes the historical and future development of food production from a global and local point of view, the threat of the food crisis and its possible impacts, protectionist measures and especially the trend of food production in connection with the demographic development. Based on the analysis of the information obtained from relevant sources predominantly in English, it is clear that the volume of food produced has a growing trend and the increase in food production exceeds the consumption of the growing world population. However, food is unevenly distributed and, as a result, local unavailability occurs, affecting particularly the least developed countries in the world. In order to avert the imminent food crisis, effective cooperation between developed and developing countries is needed, as well as improvement of the international coordination of food production and reduction of the protectionist measures that individual countries apply.
Keywords: food production; food crisis; demographic development; world agriculture

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Management
Department: Department of Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 27. 9. 2013
Date of submission: 20. 12. 2017
Date of defense: 18. 1. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/45395/podrobnosti

Files for download

    Last update: