Human-centered design in the field of a digital product design

Thesis title: Design zaměřený na člověka v oblasti návrhu digitálního produktu
Author: Hatnianková, Zdeňka
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Smutný, Zdeněk
Opponents: Čermák, Radim
Thesis language: Česky
Abstract:
Hlavní náplní práce je human-centered design (design zaměřený na člověka), což je přístup a také proces, který lze aplikovat při vytváření nových řešení pro svět. Od jiných přístupů se liší zejména v zapojení potenciálních či současných uživatelů do celého procesu vývoje. Můžeme jej aplikovat při vytváření procesů, produktů nebo služeb. Jeho přínos spočívá v podpoře kreativity a inovací. V úvodních kapitolách je popsán human-centered design, jeho principy a různá pojetí včetně jeho vztahu k pojmu design thinking. Dále práce obsahuje popis jednotlivých fází procesu designu zaměřeného na člověka – výzkum, generování nápadů, prototypování a testování. Následně je human-centered design a jeho proces aplikován na reálný projekt. Jde o vědomostní hru, která zajímavým způsobem propojuje reálný svět s tím virtuálním. Proces human-centered designu je cyklický a v rámci této práce proběhl právě jednou. Byl proveden kvalitativní výzkum s potenciálními uživateli a týmové aktivity spojené s generováním nápadů na řešení. Následně byl vytvořen rychlý prototyp, který byl otestován na skupině potenciálních uživatelů. Práce přehledně shrnuje postupný vývoj konceptu hry od prvotní schůzky s objednatelem až po proběhlé první kolo testování.
Keywords: design thinking; human-centered design; generování nápadů; prototyp; testování; uživatelský výzkum; vědomostní hra
Thesis title: Human-centered design in the field of a digital product design
Author: Hatnianková, Zdeňka
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Smutný, Zdeněk
Opponents: Čermák, Radim
Thesis language: Česky
Abstract:
Main subject of this thesis is human-centered design (HCD). An approach and process of designing new solutions for the world which boosts creativity and innovations. Human-centered design is special for its focus on people and effort to involve them into the whole designing process. Human-centered design can be applied to processes, products or services creation. At the beginning of the thesis there is basic information about the HCD approach and its relationship to the design thinking. The next part describes the human-centered process – observation, idea generation, prototyping and testing. Main benefit of this thesis is an application of the HCD approach to a real project – a knowledge game which connects the real world with the virtual one. The HCD process is iterative and the HCD cycle was held just once. It includes user research with potential users, team activities in the idea generation phase, prototype creation and testing concept with another group of the potential users. There is a clear game concept evolution from a very beginning of the project to the first cycle of testing concept was held.
Keywords: testing; design thinking; knowledge game; prototyping; user research; human-centered design; idea generation

Information about study

Study programme: Aplikovaná informatika/Kognitivní informatika
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Systems Analysis

Information on submission and defense

Date of assignment: 22. 2. 2016
Date of submission: 24. 4. 2018
Date of defense: 31. 5. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/56361/podrobnosti

Files for download

Main text
Private file
Download
Opponent's review
Private file
Download
Supervisor's review
Private file
Download
    Last update: