International coffee trade with a focus on speciality coffee

Thesis title: Mezinárodní obchod s kávou se zaměřením na výběrovou kávu
Author: Nováková, Barbora
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Bolotov, Ilya
Opponents: Hinčica, Vít
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá mezinárodním obchodem s kávou se zaměřením na výběrovou kávu. Cílem práce je popsat všechny části kávového dodavatelského řetězce nejenom z teoretického hlediska, ale i toho praktického. První kapitola obsahuje obecná biologická fakta o kávovníku a jeho druzích, dále pak jak je káva pěstována, zpracovávána a připravována k exportu. V druhé kapitole jsou charakterizování jednotliví exportéři a importéři kávy, a také světové organizace, které k mezinárodnímu obchodu s kávou neodmyslitelně patří. Třetí kapitola je pojatá jako praktická část této bakalářské práce, jelikož obsahuje rozhovory s pražírnami, které nakupují zelená zrna pomocí přímého obchodu. Poslední kapitola jedná o udržitelnosti kávového průmyslu. Práce je uspořádána tak, aby čtenáři dala přehled o tom, jak funguje mezinárodní obchod s kávou.
Keywords: direct trade; výběrová káva; mezinárodní obchod s kávou
Thesis title: International coffee trade with a focus on speciality coffee
Author: Nováková, Barbora
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Bolotov, Ilya
Opponents: Hinčica, Vít
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor thesis deals with the international coffee trade with a focus on speciality coffee. The aim of the thesis is to describe all parts of the coffee supply chain not only from the theoretical point of view, but also from the practical point of view. The first chapter contains general biological facts about coffee and its species, as well as how coffee is grown, processed and prepared for export. The second chapter describes the individual exporters and importers of coffee, as well as world organizations that are inherently involved in international coffee trade. The third chapter is conceived as a practical part of this bachelor thesis, because it contains interviews with roasteries that buy green beans through direct trade. The last chapter deals with the sustainability of the coffee industry. The work is organized to give readers an overview of how the international coffee trade works
Keywords: direct trade; speciality coffee; coffee

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 14. 3. 2017
Date of submission: 25. 4. 2018
Date of defense: 23. 5. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/61417/podrobnosti

Files for download

    Last update: