Ethnocentrism and its influence on the consumption of ethnic dishes in the Czech Republic
Thesis title: | Etnocentrismus a jeho vliv na spotřebu etnických pokrmů v ČR |
---|---|
Author: | Slavíková, Iveta |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Šimůnková, Klára |
Opponents: | Novák, Michal |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Bakalářská práce se zabývá etnocentrismem a jeho vlivem na spotřební chování. Shrnu-je dosavadní poznatky o dané problematice a představuje studie, které se tématem již zabývaly. Dochází k závěru, že tradiční metoda měření spotřebního etnocentrismu po-mocí škály CETSCALE nedostatečně reflektuje rozdíl mezi produktem (tangible pro-duct) a službou (intangible product). V praktické části proto nabízí řešení ve formě mo-difikace původní škály s cílem zjistit, zda a nakolik se liší míra etnocentrismu spotřebi-telů u těchto dvou komodit, přičemž v oblasti služeb se zaměřuje na oblast etnické gastronomie. Po porovnání výsledků původní a modifikované verze CETSCALE dochází autorka k závěru, že etnocentrické tendence spotřebitele jsou v případě produktu sil-nější, než v případě výběru restaurace (služby). |
Keywords: | etnocentrismus; CETSCALE; spotřební chování |
Thesis title: | Ethnocentrism and its influence on the consumption of ethnic dishes in the Czech Republic |
---|---|
Author: | Slavíková, Iveta |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Šimůnková, Klára |
Opponents: | Novák, Michal |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The bachelor thesis deals with the ethnocentric tendencies (ethnocentrism) and its impact on consumer behavior. It summarizes the existing knowledge in the field and introduces studies addressing this issue. The thesis concludes that the traditional method of measuring the consumer ethnocentrism tendencies (CETSCALE) does not provide sufficient reflexion of the currently growing trend of intangible economy, or put differently the difference between the product (tangible) and the service (intangible). The thesis thus further focuses on solving this task in the empirical part offering the modified version of the original CETSCALE. The aim was to examine the level (if there is any) of consumer ethnocentrism in the case of products and services separately and than to compare them. Regarding the service the research focuses on the ethnic gastronomy. Looking at the results (of the original CETSCALE and the modified one) the author states that the consumer ethnocentric tendencies regarding product are stronger than those regarding service (in this case the choice of the restaurant). |
Keywords: | CETSCALE; consumer behavior; ethnocentrism |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Management |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Management |
Department: | Department of Management |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 20. 4. 2018 |
---|---|
Date of submission: | 26. 4. 2018 |
Date of defense: | 12. 6. 2018 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/65810/podrobnosti |