Dual quality of food in Czech Republic and Germany

Thesis title: Dvojí kvalita potravin v Česku a v Německu
Author: Havlíček, Petr
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Čermáková, Elvíra
Opponents: Průša, Přemysl
Thesis language: Česky
Abstract:
Práce se zabývá problematikou dvojí kvality potravin, a to konkrétně srovnáním kvality potravin, které se prodávají na trhu v Česku a v Německu. To bylo provedeno porovnáním složení deklarovaného na obalech potravinářských výrobků. U výrobků s rozdílným složením byl pak proveden senzorický test na vzorku respondentů, během kterého vybírali dle svých preferencí mezi českou a německou alternativou daného výrobku.Celé srovnání bylo provedeno v roce 2018, tedy již po několika předešlých nezávislých testech a zároveň velké medializaci celé kauzy. Uvedený rok je rovněž spojen s vysokým zájem ze strany Evropské unie a její snahou řešit celý problém na nadnárodní úrovni.Výstupem práce je zjištěný podíl výrobků, které vykazovali odlišné složení v závislosti na trhu, na který jsou dodávány včetně výsledků senzorického testu, jehož cílem bylo ověřit oprávněnost rozdílného složení pro jednotlivé trhy v závislosti na chuťových preferencích spotřebitelů.
Keywords: dvojí kvalita potravin; české potraviny; Evropská unie; německé potraviny; RASFF
Thesis title: Dual quality of food in Czech Republic and Germany
Author: Havlíček, Petr
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Čermáková, Elvíra
Opponents: Průša, Přemysl
Thesis language: Česky
Abstract:
The thesis deals with the issue of dual quality of food, namely by comparing the quality of food that is sold on the Czech market and German market. This was done by comparing the food labelling on the packaging of food products. For products with dual quality, a sensory analysis was performed on a group of respondents, during which they chose according to their preferences between the Czech and German alternatives of the given product.The whole comparison was made in 2018, that is, after several previous independent tests and a large media coverage of the whole case. This year is also associated with a high interest on the part of the European Union and its efforts to address the whole issue at the transnational level.The conclusion the thesis is the observed share of products that have a different quality depending on the market to which they are delivered, including the results of a sensory analysis aimed at verifying whether is different consumer preferences a legitimate reason for bringing different food quality to individual markets.
Keywords: dual quality of food; European Union; Czech food; German food; RASFF

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Manažer obchodu
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Retailing and Commercial Communications

Information on submission and defense

Date of assignment: 15. 9. 2017
Date of submission: 27. 4. 2018
Date of defense: 8. 6. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/62891/podrobnosti

Files for download

    Last update: