Financial analysis of Czech Television and its relation to the public sector since 1953

Thesis title: Analýza financovania Českej televízie a jej vzťahu s verejnou správou od roku 1953
Author: Fedorová, Jana
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Louda, Tomáš
Opponents: Lechner, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cieľom tejto diplomovej práce je zanalyzovať spôsob financovania činností ČT a mieru napojenosti Českej televízie na verejnú správu. Z mojej analýzy vyplýva, že predovšetkým Rada ČT predstavuje možnosť ako politicky zasahovať čo činností Českej televízie. Objektivita ČT je v poslednom období v spoločnosti pomerne diskutovanou témou, a preto sa jej venujem aj v tejto práci. Teoretická časť práce je koncipovaná ako literárna rešerše dostupných materiálov, na ktorú nadväzuje časť praktická. V praktickej časti sa venujem financovaniu ČT, analýze verejného mienenia formou dotazníkového šetrenia a otázke možného skvalitnenia programovej štruktúry po odpolitizovaní ČT v 90. rokoch. Zo štúdie vyplýva, že medzi mnohými z nás nepopulárna platba koncesionárskych poplatkov predstavuje najstabilnejší spôsob ako zaistiť finančný chod Českej televízie.
Keywords: televízia ; objektivita; financovanie ; nezávislosť; verejná správa
Thesis title: Analýza financování České televize a jejího vztahu s veřejnou správou od roku 1953
Author: Fedorová, Jana
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Louda, Tomáš
Opponents: Lechner, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cílem této diplomové práce je zanalyzovat způsob financování činnosti České televize a míru napojenosti České televize na veřejnou správu. Z analýzy vyplývá, že především Rada ČT představuje možnost jak politicky zasahovat do činnosti České televize. Objektivita ČT je v poslední době v společnosti hodně diskutovaným tématem, a proto se jí věnuji i v této práci. Teoretická část práce je koncipovaná jako literární rešerše dostupných materiálů, na kterou navazuje část praktická. V praktické části se věnuji financování ČT, analýze veřejného mínění formou dotazníkového šetření a otázce možného zkvalitnění programové struktury po odpolitizování ČT v 90. letech. Ze studie vyplývá, že mnohými z nás nepopulární platba koncesionářských poplatků představuje nejstabilnější způsob jak zajistit finanční chod České televize.
Keywords: nezávislost; financování ; televize; objektivita; veřejná správa
Thesis title: Financial analysis of Czech Television and its relation to the public sector since 1953
Author: Fedorová, Jana
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Louda, Tomáš
Opponents: Lechner, Tomáš
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The aim of this Master's thesis is to analyze the way of financing Czech Television and the degree of dependence of Czech Television on the public sector. One of the main outcomes of this study is the fact that the Czech Television Council seems to be the strongest political tool how to influence Czech Television. Objectivity of Czech Television is one of the most discussed topics in the present and this is the reason why I included this topic in my thesis. This thesis includes theoretical and practical part. In the practical part, I was interested in the financing of Czech Television, analysis of public opinion through the questionnaire survey and the issue of possible improvement of program structure after depoliticization Czech Television in the 90s. After finishing this study I can say that concessionary fees are the best way how to bring the financial stability of Czech Television.
Keywords: television; objectivity; financing ; public sector ; independence

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Veřejná správa
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Law

Information on submission and defense

Date of assignment: 6. 10. 2017
Date of submission: 1. 5. 2018
Date of defense: 7. 6. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/63369/podrobnosti

Files for download

    Last update: