Pivnica Radosina's product research using conjoint analysis

Thesis title: Výskum produktov Pivnice Radošina za pomoci conjoint analýzy
Author: Sihlovec, Dominik
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Horová, Olga
Opponents: Černá, Jitka
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cieľom bakalárskej práce bolo zistiť, ktoré zo skúmaných atribútov produktov bieleho a červeného vína a ich levelov zavážia u spotrebiteľa najviac, ak si má vybrať medzi ich rôznymi kombináciami, aký úžitok mu jednotlivé kombinácie atribútov prinesú, a v neposlednom rade aplikovať výsledok analýzy na konkrétne produkty nachádzajúce sa na trhu. Využitou metódou zberu a analýzy dát bola tradičná conjoint analýza za použitia úplného faktorického dizajnu, kde respondenti k dispozícii dostali profily 16 rozličných kombinácii atribútov, a hodnotili každý profil podľa svojich preferencií. Analýza za použitia lineárneho regresného modelu zistila, že najviac u spotrebiteľa zavážil atribút ceny, následne to boli atribúty uzáveru fľaše a ocenenia vína, cukornatosť balansovala na hranici významnosti. Demografické faktory veku a pohlavia sa prejavili ako vysoko nevýznamné. Najvyšší úžitok spotrebiteľom priniesol profil suchého až polosuchého vína uzavretého korkovým štupľom ocenené medailou, spadajúceho do nižšej cenovej kategórie 3 – 5,- EUR (80 – 130,- Kč).
Keywords: Marketingový výskum; Víno; Úplný faktoriálny dizajn; Viacnásobná lineárna regresia; Úžitok; Conjoint analýza
Thesis title: Výzkum produktů Pivnice Radošina za pomoci conjoint analýzy
Author: Sihlovec, Dominik
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Horová, Olga
Opponents: Černá, Jitka
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, kterým ze skoumaných atributů produktů bílého a červeného vína a jejich levelů přirazuje spotřebitel nejvyšší váhu v rámci rozhodování o koupě, když musí porovnávat různé kombinace těchto parametrů, jaký užitek mu jednotlivé kombinace atributů přinesou, a v neposlední řadě práce aplikovala výsledky analýzy na konkrétní produkty portfolia Pivnice Radošina. Využitou metodou zběru a analýzy dat byla tradičná conjoint analýza za použití úplného faktoriálního dizajnu, při kterém respondenti hodnotili každý profil analýzy dle svých preferencí. Analýza využitím lineárního regresního modelu zjistila, že nejpodstatnejším atributem byla cena výrobku, dále to byly atributy uzávěru láhve a ocenění vína, cukernatost balansovala na hranici významnosti. Demografické faktory věku a pohlaví se projevili jako vysoko nevýznamné. Nejvyšší užitek spotřebitelům přinesl profil suchého až polosuchého vína uzavřeného korkem oceněném medailí, spadajícího do nižší cenové kategorie 80 - 130,- Kč.
Keywords: Conjoint analýza; Marketingový výzkum; Mnohonásobná lineární regrese; Víno; Úplný faktoriální dizajn; Užitek
Thesis title: Pivnica Radosina's product research using conjoint analysis
Author: Sihlovec, Dominik
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Horová, Olga
Opponents: Černá, Jitka
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The purpose of the bachelor’s thesis was to clarify which of the researched products’ attributes are the most significant in influencing the consumer’s choice at the wine market, if the products have different combinations of supposed attributes. Secondary goals were to estimate the utility values of the attributes, and finally to compare the profiles' utility values with the current product portfolio of Pivnica Radosina. The method used to analyse the data from the questionnaires was a traditional full-factorial conjoint analysis, where respondents rated 16 different profiles of wine products according to their preferences and values. The analysis reported that by far the most significant attribute was the price of the wine, the closure and the award were less important, the sugar content fell short of relevance. Demographic factors such as age and sexuality were also insignificant factors. The profile with the highest utility value was an awarded dry wine with a cork closure just under CZK 130,-.
Keywords: Conjoint analysis; Multiple linear regression; Full factorial design; Utility; Marketing research; Wine

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Marketing

Information on submission and defense

Date of assignment: 2. 11. 2017
Date of submission: 14. 5. 2018
Date of defense: 30. 5. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/63747/podrobnosti

Files for download

    Last update: