Strategical analysis of HEDVA a.s. company

Thesis title: Strategická analýza společnosti Hedva a.s
Author: Sládek, Jaroslav
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Kubíček, Aleš
Opponents: Štamfestová, Petra
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem bakalářské práce je definice základních metod, sloužících k tvorbě podnikové strategie a jejich následná aplikace na zvolený podnik. Práce se skládá ze dvou částí: teoretická a praktická. První zmíněná část se věnuje specifikaci základních pojmů a užitých metod za účelem pochopení jejich významu vzhledem k zadání práce. Dále jsou rozebírány aplikované nástroje užité pro externí a interní analýzu podniku: Porterův model pěti sil, PESTEL analýza, SWOT analýza, strategická analýza vnitřního prostředí firmy, VRIO analýza a další. Praktická část v návaznosti na teoretickou vychází z teoretických poznatků a podrobuje společnost výše uvedeným nástrojům s cílem vytvoření strategické analýzy firmy HEDVA a.s. Získané informace z analýzy mikrookolí a makrookolí firmy jsou shrnuty pomocí SWOT analýzy, na základě které autor navrhuje doporučení pro tvorbu budoucí strategie podniku. Celá práce je shrnuta v závěrečné kapitole.
Keywords: SWOT; PESTEL; Strategická analýza SWOT, Mapa konkurenčních skupin, PESTEL; Porterův model pěti sil; VRIO analýza
Thesis title: Strategical analysis of HEDVA a.s. company
Author: Sládek, Jaroslav
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Kubíček, Aleš
Opponents: Štamfestová, Petra
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of this bachelor thesis is to define basic methods used for creation of business analysis and to apply these methods to a real business. Thesis is divided into two parts: theoretical and practical. First mentioned part is dedicated to define basic terms and applied methods in order to understand their meaning in reference to assignment. Further, applied tools for internal and external analyses are explained such as: Porter’s Five Forces Model, PESTEL analysis, SWOT analysis, strategical analysis of company’s internal enviroment, VRIO analysis and others. The content of practical part is an application of instruments mentioned above in order to provide a strategical analysis of HEDVA a.s. company. Aquired information from the analysis of micro and macro enviroment are summarized by using SWOT analysis. Based on gained results of listed analysis are given recommendations. The entire thesis is summarized in the Conclusion chapter.
Keywords: Strategic analysis; Porter’s Five Forces Model; VRIO analysis; SWOT; PESTEL

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of strategy

Information on submission and defense

Date of assignment: 22. 2. 2018
Date of submission: 20. 8. 2018
Date of defense: 29. 8. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/65003/podrobnosti

Files for download

    Last update: