Central bank independence

Thesis title: Nezávislosť centrálnej banky
Author: Titková, Denisa
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Vejmělek, Jan
Opponents: Šíma, Ondřej
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Predmetom tejto bakalárskej práce je problematika nezávislosti centrálnych bánk a hlavným cieľom je jej komparácia v Európskej únii a vo Východnej Európe, na základe vybraných centrálnych bánk. Cieľom prvej časti je priblížiť jednotlivé druhy nezávislosti podľa rôznych delení a spôsoby ich merania. Druhá časť je venovaná kľúčovým faktorom- zodpovednosti, transparentnosti a kredibilite, ktoré na nezávislosť priamo alebo nepriamo pôsobia a sú nevyhnutné pre pochopenie samotnej nezávislosti. Praktická časť spočíva v komparácii dvoch vybraných centrálnych bánk- Európskej a Ukrajinskej. V prvej časti sú porovnané ciele, úlohy a nástroje menovej politiky centrálnych bánk. V druhej je meraná ekonomická a politická nezávislosť pomocou GMT indexu.
Keywords: ECB; NBU; Centrálna banka; Nezávislosť centrálnej banky; Národná banka Ukrajiny; Európska centrálna banka
Thesis title: Central bank independence
Author: Titková, Denisa
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Vejmělek, Jan
Opponents: Šíma, Ondřej
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The aim of this bachelor thesis is the issue of central bank independence and the main objective is its comparison in the European union and Eastern Europe, based on selected central banks. The aim of the first part is to explain the different types of independence and ways of measuring them. The second part includes explanation of key factors- responsibility, transparency and credibility, that act directly or indirectly on independence and are necessary for understanding of independence itself. The practical part consist of the comparison of two selected central banks- European and Ukrainian. The first part compares goals, tasks and monetary policy instruments of central banks. In the second part, economical and political independence is measured using the GMT index.
Keywords: Central bank; Central bank independence; European central bank; ECB; National bank of Ukraine; NBU
Thesis title: Nezávislost centrální banky
Author: Titková, Denisa
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Vejmělek, Jan
Opponents: Šíma, Ondřej
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Předmětem této bakalářské práce je problematika nezávislosti centrálních bank a hlavním cílem je její komparace v Evropské unii a ve východní Evropě, na základě vybraných centrálních bank. Cílem první části je přiblížit jednotlivé druhy nezávislosti podle různých dělení a způsoby jejich měření. Druhá část je věnována klíčovým faktorům- odpovědnosti, transparentnosti a kredibilitě, které na nezávislost přímo nebo nepřímo působí a jsou nezbytné pro pochopení samotné nezávislosti. Praktická část spočívá v komparaci dvou vybraných centrálních bank- Evropské a Ukrajinské. V první části jsou porovnány cíle, úlohy a nástroje měnové politiky centrálních bank. Ve druhé je měřena ekonomická a politická nezávislost pomocí GMT indexu.
Keywords: Nezávislost centrální banky; ECB; Evropská centrální banka; Národní banka Ukrajiny; NBU; Centrální banka

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Finance
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Monetary Theory and Policy

Information on submission and defense

Date of assignment: 15. 3. 2018
Date of submission: 25. 5. 2018
Date of defense: 18. 6. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/65429/podrobnosti

Files for download

    Last update: