Business analysis of selected accommodation and catering facilities Hotel and Café Merkur

Thesis title: Analýza managementu vybraného ubytovacího a stravovacího zařízení Hotel a Café Merkur
Author: Šefara, Ivan
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Smrčka, Luboš
Opponents: Schönfeld, Jaroslav
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce se zabývá analýzou managementu ubytovacího a stravovacího zařízení Hotel a Café Merkur. Hlavním cílem je zhodnotit stávající situaci hotelu a Café Merkur, pomocí vybraných analýz. Následně zhodnotit současný stav, zjistit nedostatky a navrhnout doporučení na zlepšení procesů. Teoretická část práce zkoumá vývoj hotelnictví od středověku až do současnosti, popisuje různé druhy organizačních struktur, jednotlivé hotelové úseky a situační analýzu. Praktická část se věnuje představení hotelu a café Merkur, jeho organizační struktuře, hotelovým úsekům a provedení strategické analýzy. Vnější prostředí zkoumá PESTEL analýza a mikroprostředí Porterův model pěti sil. Výsledky z těchto analýz jsou shrnuty ve SWOT analýze, z které jsou zvoleny vhodné strategie. Následně jsou navržena doporučení pro zlepšení procesů v hotelu Merkur, která vychází z předchozích analýz a fungování hotelových úseků.
Keywords: Hotel; revenue management; yield management; ubytování; analýza; stravování; organizační struktura
Thesis title: Business analysis of selected accommodation and catering facilities Hotel and Café Merkur
Author: Šefara, Ivan
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Smrčka, Luboš
Opponents: Schönfeld, Jaroslav
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of this Master‘ s Thesis is business analysis of accommodation and catering facilities Hotel and Café Merkur. The main objective is to eveluate the current situation of the hotel and Café Merkur, using selected analyzes. Afterwards to evaluate current state, identify lacks and propose potentials to improvement of processes. Theoretical parts investigates development of hotel industry since Middle Ages till present, describes various organization structures, individual hotel sections and situation analyze. Aim of practical part is introduction of Hotel a Café Merkur, its organization structure, individual sections and performing strategic analyze. External environment is investigated by PESTEL analyze and internal environment by Porter's five forces analysis. Result of these analyzes are summarized in SWOT analyze, based on it are chosen suitable strategies. Then are proposed recommendations for improvement of processes of hotel Merkur, that are based on previous analyzes and function of hotel sections.
Keywords: accommodation; catering; organization structure; Hotel; revenue management; analysis; yield management

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of strategy

Information on submission and defense

Date of assignment: 22. 3. 2016
Date of submission: 12. 12. 2018
Date of defense: 30. 1. 2019
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/57097/podrobnosti

Files for download

    Last update: