Business analysis of selected accommodation and catering facilities Hotel and Café Merkur
Thesis title: | Analýza managementu vybraného ubytovacího a stravovacího zařízení Hotel a Café Merkur |
---|---|
Author: | Šefara, Ivan |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Smrčka, Luboš |
Opponents: | Schönfeld, Jaroslav |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Diplomová práce se zabývá analýzou managementu ubytovacího a stravovacího zařízení Hotel a Café Merkur. Hlavním cílem je zhodnotit stávající situaci hotelu a Café Merkur, pomocí vybraných analýz. Následně zhodnotit současný stav, zjistit nedostatky a navrhnout doporučení na zlepšení procesů. Teoretická část práce zkoumá vývoj hotelnictví od středověku až do současnosti, popisuje různé druhy organizačních struktur, jednotlivé hotelové úseky a situační analýzu. Praktická část se věnuje představení hotelu a café Merkur, jeho organizační struktuře, hotelovým úsekům a provedení strategické analýzy. Vnější prostředí zkoumá PESTEL analýza a mikroprostředí Porterův model pěti sil. Výsledky z těchto analýz jsou shrnuty ve SWOT analýze, z které jsou zvoleny vhodné strategie. Následně jsou navržena doporučení pro zlepšení procesů v hotelu Merkur, která vychází z předchozích analýz a fungování hotelových úseků. |
Keywords: | Hotel; revenue management; yield management; ubytování; analýza; stravování; organizační struktura |
Thesis title: | Business analysis of selected accommodation and catering facilities Hotel and Café Merkur |
---|---|
Author: | Šefara, Ivan |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Smrčka, Luboš |
Opponents: | Schönfeld, Jaroslav |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The aim of this Master‘ s Thesis is business analysis of accommodation and catering facilities Hotel and Café Merkur. The main objective is to eveluate the current situation of the hotel and Café Merkur, using selected analyzes. Afterwards to evaluate current state, identify lacks and propose potentials to improvement of processes. Theoretical parts investigates development of hotel industry since Middle Ages till present, describes various organization structures, individual hotel sections and situation analyze. Aim of practical part is introduction of Hotel a Café Merkur, its organization structure, individual sections and performing strategic analyze. External environment is investigated by PESTEL analyze and internal environment by Porter's five forces analysis. Result of these analyzes are summarized in SWOT analyze, based on it are chosen suitable strategies. Then are proposed recommendations for improvement of processes of hotel Merkur, that are based on previous analyzes and function of hotel sections. |
Keywords: | accommodation; catering; organization structure; Hotel; revenue management; analysis; yield management |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Business Administration |
Department: | Department of strategy |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 22. 3. 2016 |
---|---|
Date of submission: | 12. 12. 2018 |
Date of defense: | 30. 1. 2019 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/57097/podrobnosti |