Is the taxation of unhealthy food effective?
| Thesis title: | Je zdanění údajně nezdravých potravin efektivní spotřební daní? |
|---|---|
| Author: | Kloboučková, Monika |
| Thesis type: | Diplomová práce |
| Supervisor: | Ševčík, Miroslav |
| Opponents: | Bednář, Milan |
| Thesis language: | Česky |
| Abstract: | Předmětem této práce bylo zhodnotit, zda je zdanění nezdravých potravin efektivní spotřební daní. V práci bylo popsáno zavádění daně na nezdravé potraviny v Dánsku, Maďarsku, Finsku a Francii. Pomocí modelu difference-in-differences bylo zjištěno, že se v Maďarsku po zavedení daně z cukru průměrná spotřeba cukru nesnížila. Daň z nezdravých potravin ovlivnila nejvíce nízkopříjmové domácnosti. Domácnosti v příjmovém 1. decilu snížily spotřebu o 21 % po zavedení daně a domácnosti v 10. decilu, které mají nejvyšší příjem zvýšili spotřebu o 0,7 % kg cukru na osobu ročně. Můžeme tedy pozorovat regresivní charakter daně, protože potraviny jsou spotřebovávány domácnostmi v podobné míře bez ohledu na jejich příjmy. Na základě těchto zjištění lze říci, že zavedení daně na nezdravé potraviny se v České republice jeví jako nevhodné. |
| Keywords: | Nezdravé potraviny; Daň z cukru; Spotřební daně |
| Thesis title: | Is the taxation of unhealthy food effective? |
|---|---|
| Author: | Kloboučková, Monika |
| Thesis type: | Diploma thesis |
| Supervisor: | Ševčík, Miroslav |
| Opponents: | Bednář, Milan |
| Thesis language: | Česky |
| Abstract: | The aim of this work was to evaluate whether is the taxation of unhealthy food an effective excise tax. The work introduced a taxation of unhealthy food in Denmark, Hungary, Finland and France. Using the method difference-in-diffedences wasn´t possible to find any evidence, that the average sugar consumption decreased after the introduction of the sugar tax. The tax on unhealthy food has affected a low-income households the most. Households in the income 1. decil reduced consumption by 21 % after the introduction of tax while households in the income 10. decil increased consumption by 0.7 % per kg of sugar per person per year. We can therefore see the regressive character of the tax as food is consumed by households to a similar extent regardless of their income. Based on these findings, it can be said that the introduction of the tax on unhealthy food in the Czech Republic seems inappropriate. |
| Keywords: | Unhealthy Food; Excise Tax; Sugar Tax |
Information about study
| Study programme: | Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika |
|---|---|
| Type of study programme: | Magisterský studijní program |
| Assigned degree: | Ing. |
| Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
| Faculty: | Faculty of Economics |
| Department: | Department of Economic and Social Policy |
Information on submission and defense
| Date of assignment: | 27. 4. 2018 |
|---|---|
| Date of submission: | 15. 8. 2018 |
| Date of defense: | 19. 9. 2018 |
| Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/65876/podrobnosti |