Is the taxation of unhealthy food effective?

Thesis title: Je zdanění údajně nezdravých potravin efektivní spotřební daní?
Author: Kloboučková, Monika
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Ševčík, Miroslav
Opponents: Bednář, Milan
Thesis language: Česky
Abstract:
Předmětem této práce bylo zhodnotit, zda je zdanění nezdravých potravin efektivní spotřební daní. V práci bylo popsáno zavádění daně na nezdravé potraviny v Dánsku, Maďarsku, Finsku a Francii. Pomocí modelu difference-in-differences bylo zjištěno, že se v Maďarsku po zavedení daně z cukru průměrná spotřeba cukru nesnížila. Daň z nezdravých potravin ovlivnila nejvíce nízkopříjmové domácnosti. Domácnosti v příjmovém 1. decilu snížily spotřebu o 21 % po zavedení daně a domácnosti v 10. decilu, které mají nejvyšší příjem zvýšili spotřebu o 0,7 % kg cukru na osobu ročně. Můžeme tedy pozorovat regresivní charakter daně, protože potraviny jsou spotřebovávány domácnostmi v podobné míře bez ohledu na jejich příjmy. Na základě těchto zjištění lze říci, že zavedení daně na nezdravé potraviny se v České republice jeví jako nevhodné.
Keywords: Nezdravé potraviny; Daň z cukru; Spotřební daně
Thesis title: Is the taxation of unhealthy food effective?
Author: Kloboučková, Monika
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Ševčík, Miroslav
Opponents: Bednář, Milan
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of this work was to evaluate whether is the taxation of unhealthy food an effective excise tax. The work introduced a taxation of unhealthy food in Denmark, Hungary, Finland and France. Using the method difference-in-diffedences wasn´t possible to find any evidence, that the average sugar consumption decreased after the introduction of the sugar tax. The tax on unhealthy food has affected a low-income households the most. Households in the income 1. decil reduced consumption by 21 % after the introduction of tax while households in the income 10. decil increased consumption by 0.7 % per kg of sugar per person per year. We can therefore see the regressive character of the tax as food is consumed by households to a similar extent regardless of their income. Based on these findings, it can be said that the introduction of the tax on unhealthy food in the Czech Republic seems inappropriate.
Keywords: Unhealthy Food; Excise Tax; Sugar Tax

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Economic and Social Policy

Information on submission and defense

Date of assignment: 27. 4. 2018
Date of submission: 15. 8. 2018
Date of defense: 19. 9. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/65876/podrobnosti

Files for download

    Last update: