Evaluation of economic and industry research and company analysis in expert opinions

Thesis title: Hodnocení strategické analýzy ve znaleckých posudcích
Author: Sich, Olena
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Oukropec, Jiří
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením strategické analýzy na vybraném vzorku znaleckých posudků. Cílem je zjistit kvalitu provedené strategické analýzy, zejména v souvislosti s použitou hlavní metodou sloužící pro ocenění podniku. Práce je rozdělena na dvě části: Teoretická část je věnována zmapování požadavků na zpracování strategické analýzy v jednotlivých oceňovacích standardech a v odborné literatuře. Teoretická část obsahuje dále požadavky nárokované na znalecké posudky prostřednictvím právních předpisů v České republice a základní kritéria, na jejichž základě je strategická analýza vyhodnocena v rámci individuálních znaleckých posudků. V praktické části je provedeno vyhodnocení strategické analýzy zkoumané na 340 znaleckých posudcích. Kvalita strategické analýzy je vyhodnocena v závislosti na použité metodě ocenění podniku a na právní formě vyhotovitelů znaleckých posudků. U posudků, kde byla využita metoda DCF, byl analyzován vliv hledané kategorie hodnoty a velikosti oceňovaného podniku na kvalitu provedené strategické analýzy.
Keywords: strategická analýza; znalecké posudky; nefinanční ukazatele; analýza vnitřního potenciálu; analýza vnějšího potenciálu
Thesis title: Evaluation of economic and industry research and company analysis in expert opinions
Author: Sich, Olena
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Mařík, Miloš
Opponents: Oukropec, Jiří
Thesis language: Česky
Abstract:
This diploma thesis deals with the evaluation of strategic analysis on the selected sample of expert opinions. The aim is to determine the quality of the strategic analysis in dependence on the main valuation method used in the expert opinion. Diploma thesis is divided into two parts: The theoretical part is devoted to mapping the requirements for strategic analysis in the valuation standards and literature. The theoretical part also includes the requirements for expert opinion in the Czech Republic and the basic criteria according to which the strategic analysis is evaluated in selected expert opinions. In the practical part, the strategic analysis is assessed on 340 expert opinions. The quality of the strategic analysis is evaluated depending on the valuation method and the legal form of the expert. The effect of the type of value and size of a valued business was also analyzed in expert opinions using the DCF method.
Keywords: expert opinion; economic and industry research; company analysis; strategy analysis

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Finance a oceňování podniku
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Corporate Finance

Information on submission and defense

Date of assignment: 20. 6. 2017
Date of submission: 3. 12. 2018
Date of defense: 21. 12. 2018
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/63032/podrobnosti

Files for download

    Last update: