Analysis of factors affecting employee retention in Danone

Thesis title: Analýza retenčních faktorů zaměstnanců společnosti Danone
Author: Kaštánková, Markéta
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Legnerová, Kateřina
Opponents: Palíšková, Marcela
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem práce je na základě kvantitativní analýzy retenčních faktorů zaměstnanců Danone ČR vytvořit návrh úpravy retenční strategie. Na základě teoretického výzkumu zahraničních studií bylo nejprve identifikováno 10 nejvýznamnějších retenčních faktorů. Míra významnosti těchto faktorů pro zaměstnance Danone ČR byla následně kvantitativně analyzována pomocí metody dotazníkového šetření na základním souboru 92 zaměstnanců. Analýza dat dotazníkového šetření stanovila 5 nejvýznamnějších faktorů retence: finanční ohodnocení, osobnost a přístup nadřízeného, pracovní flexibilita, pracovní prostředí a míra autonomie. V rámci výzkumu nebyla prokázána statisticky významná korelace mezi faktorem finančního ohodnocení a věkem respondenta. Z hlediska hodnotových aspektů definujících jednotlivé retenční faktory je nejvýznamnějším aspektech celková atmosféra na pracovišti, respekt nadřízeného vůči podřízenému a možnost flexibilně si řídit pracovní čas. Na základě výsledků kvantitativního výzkumu byl vytvořen návrh úpravy retenční strategie, který zvyšuje míru pracovní flexibility, odstraňuje překážky týmové spolupráce, podporuje zaměstnance ve fázi adaptace a zvyšuje angažovanost zaměstnanců.
Keywords: fluktuace; retenční strategie; retence; stabilizace zaměstnanců; retenční faktory
Thesis title: Analysis of factors affecting employee retention in Danone
Author: Kaštánková, Markéta
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Legnerová, Kateřina
Opponents: Palíšková, Marcela
Thesis language: Česky
Abstract:
The objective of the Diploma Thesis is to create an updated version of retention strategy of company Danone ČR by using a quantitative research of employee retention factors. First, 10 most significant retention factors were identified on the basis of international theoretical research. Subsequently, questionnaire research was hold on a sample of 92 employees of Danone ČR to analyse the significance level of selected factors. Quantitative research revealed that employees consider financial evaluation, personality and approach of leader, work flexibility, supportive working environment and level of independence as the most important retention factors. There was no correlation proved between age of employees and level of importance of financial evaluation. Overall atmosphere in workplace, proven respect by leader and flexibility in working time were evaluated as the most important aspects of examined retention factors. Based on the results of quantitative research and review of human resource policy it was recommended to revise retention strategy of Danone ČR by activities increasing working flexibility, eliminating obstacles for team work, supporting employees in adaptation phase and increasing employee engagement.
Keywords: retention factors; stabilization of employees; employee retention; retention strategy; employee turnover

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Personnel Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 21. 3. 2018
Date of submission: 15. 4. 2019
Date of defense: 18. 6. 2019
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/65536/podrobnosti

Files for download

    Last update: