Use of Self-service Technologies in Grocery Chains in the Czech Republic
Thesis title: | Využití samoobslužných technologií v potravinářských řetězcích v ČR |
---|---|
Author: | Růžičková, Nikola |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Zamazalová, Marcela |
Opponents: | Koudelka, Jan |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Diplomová práce se věnuje tématu využití samoobslužných technologií v potravinářských řetězcích v České republice. Zvláštní pozornost je zaměřena na samoobslužné pokladny. Cílem práce je určit přínosy samoobslužných pokladen pro obchodníky a preference jejich zákazníků při rozhodování mezi samoobslužnými pokladnami a službami personálu prodejny. Teoretická část se zabývá maloobchodním podnikáním a technologiemi využívanými v maloobchodě. Součástí praktické části je analýza vybraných potravinářských řetězců v České republice z hlediska využívaných technologií a určení vztahu zákazníků k samoobslužným pokladnám. Pro účely výzkumu jsou využity metody dotazníkového šetření a focus group. Závěr je věnován odhalení klíčových bariér nepoužívání samoobslužných pokladen a následnému navržení způsobů, jakými mohou být tyto bariéry odstraněny. |
Keywords: | samoobslužné technologie; maloobchod; potravinářský řetězec; samoobslužná pokladna |
Thesis title: | Use of Self-service Technologies in Grocery Chains in the Czech Republic |
---|---|
Author: | Růžičková, Nikola |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Zamazalová, Marcela |
Opponents: | Koudelka, Jan |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The master’s thesis is focused on use of self-service technologies in grocery chains in the Czech Republic. More attention is paid to the self-service checkouts. The goal of the thesis is to determine the benefits of self-service checkouts for chain stores and customer preferences for using self-service checkouts and personal interaction. The theoretical part is focused on the retail business and technologies used in retail stores. The practical part analyzes the use of technologies in grocery chains in the Czech Republic and customers attitude towards the self-service checkouts. The methods used in the research include questionnaire and focus groups. Conclusion of the thesis contains a summary of the key barriers in using the self-service checkouts and the recommendations to remove these barriers. |
Keywords: | grocery chain; retail; self-service technology; self-service checkout |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Management |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Business Administration |
Department: | Department of Marketing |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 4. 11. 2018 |
---|---|
Date of submission: | 9. 5. 2019 |
Date of defense: | 12. 6. 2019 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/67936/podrobnosti |