Use of derivatives in Slovak banks

Thesis title: Využitie derivátov v slovenských bankách
Author: Gajdošová, Nicol
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Radová, Jarmila
Opponents: Diviš, Martin
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Finančné deriváty sa dostali do povedomia mnohých ľudí ako dôvod finančnej krízy v roku 2008. Čo to vlastne znamená finančný derivát alebo aké druhy rozdeľujeme si preberieme v tejto práci. Pozrieme sa na jednotlivé príklady ako ich možno využiť pre potrebu zaistenia konkrétneho druhu rizika. Hlavnou podstatou tejto práce je zistiť aké druhy derivátov sa v skutočnosti používajú na bankovom trhu. Priblížime si tiež fungovanie treasury oddelenia a porovnáme si nielen teóriu s praxou, ale tiež ako stojíme na trhu s derivátmi v porovnaní s inými krajinami. Výsledkom je zistenie, že trh derivátov na Slovensku je zameraný najmä na základné druhy. Hlavne je tomu tak z dôvodu jednoduchosti vysvetľovania klientovi. Zaujímavým zistením oproti teórii je, že v praxi sa veľmi často využíva produkt zvaný forward s pohyblivou splatnosťou, ktorý je v práci vysvetlený.
Keywords: finančné deriváty; forward; futures; swap; opcia
Thesis title: Use of derivatives in Slovak banks
Author: Gajdošová, Nicol
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Radová, Jarmila
Opponents: Diviš, Martin
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Financial derivatives got public attention mostly through the financial crisis in 2008. In this thesis, we are going to discuss what a financial derivative actually is and what types we differentiate. We are going to look at individual examples of how they can be used to mitigate a particular type of risk. The purpose of this study is to find out what kinds of derivatives are used on the banking market. We are also going to explore how treasury departments work from a theoretical and practical standpoint, and we also perform an international comparison. Our conclusion is that the derivatives market in Slovakia is focused primarily on the basic types. Especially, because of the simplification required when engaging our clients. An interesting finding in our work, in contrary to the theory is that in practice, a product called time option forward is indeed very often used.
Keywords: financial derivatives; forward; futures; swap; option
Thesis title: Využití derivátů v slovenských bankách
Author: Gajdošová, Nicol
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Radová, Jarmila
Opponents: Diviš, Martin
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Finanční deriváty se dostaly do povědomí mnoha lidí jako příčina finanční krize v roce 2008. Co to vlastně znamená finanční derivát nebo jaké druhy rozdělujeme, si probereme v této práci. Podíváme se na jednotlivé příklady, jak je lze využít pro potřebu zajištění konkrétního druhu rizika. Hlavní podstatou této práce je zjistit, jaké druhy derivátů se ve skutečnosti používají na bankovním trhu. Přiblížíme si také fungování treasury oddělení a porovnáme si nejen teorii s praxí, ale také jak stojíme na trhu s deriváty ve srovnání s jinými zeměmi. Výsledkem je zjištění, že trh derivátů na Slovensku je zaměřen zejména na základní druhy. Hlavně je tomu tak z důvodu jednoduchosti vysvětlování klientovi. Zajímavým zjištěním oproti teorii je, že v praxi se velmi často využívá produkt zvaný forward s pohyblivou splatností, který je v práci vysvětlen.
Keywords: forward; futures; swap; opce; finanční deriváty

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Banking and Insurance

Information on submission and defense

Date of assignment: 29. 11. 2018
Date of submission: 19. 5. 2019
Date of defense: 12. 6. 2019
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/67887/podrobnosti

Files for download

    Last update: