Behavioral finance and their application to exchange rates

Thesis title: Behaviorální finance a jejich aplikace v oblasti měnových kurzů
Author: Štěpánková, Karolína
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Mandel, Martin
Opponents: Táborský, František
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato práce se zabývá tématikou behaviorálních financí a jejich vymezením jak na mikroekonomické, tak makroekonomické úrovni. Behaviorální finance jsou vědou, která zkoumá proč, a jak se trhy se stávají neefektivní. Z tohoto důvodu je důležité pochopit, jak efektivní trhy fungují. Behaviorální finance navázaly na teorii očekávaného užitku, kterou doplnily o nedostatky. Každá teorie má své osobnosti, které se podílejí na rozvoji. Pro behaviorální finance je typické adaptivní očekávání, na rozdíl od teorie efektivních trhů, která je založena na očekávání racionálním. Součástí behaviorálních financí jsou neodmyslitelně i spekulativní bubliny. Za vznikem takové bubliny stojí určité behaviorální předsudky. Pochopení těchto předsudků nám pak dává návod, jak se vyvarovat chybám na finančních trzích. V aplikační části jsem se zaměřila na měnovou mini krizi v České republice a opuštění kurzového závazku, kde jsem aplikovala poznatky z teoretické části.
Keywords: racionální očekávání; behaviorální finance; Teorie efektivních trhů; adaptivní očekávání; behaviorální předsudky
Thesis title: Behavioral finance and their application to exchange rates
Author: Štěpánková, Karolína
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Mandel, Martin
Opponents: Táborský, František
Thesis language: Česky
Abstract:
This thesis delas with behavioral finance and its definiton at microeconomic and macroeconomic level. Behavioral finance is the study that helps explain why and how markets might be inefficient. For this reason, it is important to undestand the efficient market theory. Behavioral finance followed the theory of expected utility and its failures. Every theory has its personalities involved in development. Behavioral finance is characterized by adaptive expectations, unlike efficient market theory, which is based on rational expecatitons. Also speculative bubbles are inherent in behavioral finance. This bubble is caused by behavioral biases. Understanding these biases helps us to avoid financial market mistakes. In the application part I focused on the monetary mini crises in the Czech Republic and leaving the exchange rate commitment.
Keywords: behavioral finance; rational expectations; behavioral biases; Efficient market theory; adaptive expectations

Information about study

Study programme: Finance a účetnictví/Finance
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Monetary Theory and Policy

Information on submission and defense

Date of assignment: 5. 2. 2019
Date of submission: 30. 5. 2019
Date of defense: 17. 6. 2019
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/69100/podrobnosti

Files for download

    Last update: