Stress management in a selected group of female managers

Thesis title: Stres management u vybranej skupiny manažérok
Author: Kušnírová, Miriama
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Jarošová, Eva
Opponents: Gajdošová, Jana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práca sa zaoberá stresom a stratégiami jeho zvládania u vybranej skupiny žien manažérok. Hlavným cieľom je zistiť ako HR manažérky dosahujú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, aké využívajú stratégie zvládania stresu v práci a zároveň, ktoré z daných stratégií považujú za najúčinnejšie. Výskum prebehol pomocou pološtruktúrovaného rozhovoru na dvanástich respondentkách. Doslovné prepisy rozhovorov boli následne kódované v programe MAXQDA a vyhodnotené v rámci štyroch vzniknutých tém: stres, stratégie zvládania stresu, work-life balance a syndróm vyhorenia. Na základe prepojenia teórie s výsledkami, každá téma vyúsťuje do otvorenej otázky, ktorá môže byť predmetom ďalšieho výskumu. Výskum naznačuje, že medzi najúčinnejšie stratégie stres managementu u HR manažérok patrí: šport a osvojenie si jogy; stratégie zamerané na akútne zvládanie stresu; dobrá príprava a time-management; sebauvedomenie a nastavovanie priorít; relaxačné techniky.
Keywords: stres; žena manažérka; work-life balance; stratégie zvládania stresu; stres management
Thesis title: Stress management in a selected group of female managers
Author: Kušnírová, Miriama
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Jarošová, Eva
Opponents: Gajdošová, Jana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
This diploma thesis analyses how the stress at work affects the life of female HR managers and the strategies of how to deal with it. The main objective is to find out how female HR managers achieve a work-life balance and what strategies do they use to manage the stress at work, and which ones do they consider the most effective? The research method for this thesis is a semi-structured interview with a selected group of twelve female HR managers. The verbatim transcripts of the interviews were subsequently coded in the MAXQDA program and evaluated in four emerging topics: stress, stress management strategies, work-life balance and burn-out syndrome. The research results suggest that the most effective stress management strategies for female HR managers include: sport and yoga; acute stress management strategies; good preparation and time-management; self-awareness and prioritization; relaxation techniques. By linking the theory to research findings, each topic unfolds to an open questions that can be the subject of further research.
Keywords: stress management; female manager; work-life balance; stress management strategies; stress
Thesis title: Stres management u vybrané skupiny manažerek
Author: Kušnírová, Miriama
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Jarošová, Eva
Opponents: Gajdošová, Jana
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práce se zabývá stresem a strategiemi jeho zvládnutí u vybrané skupiny žen manažerek. Hlavním cílem je zjistit, jak HR manažerky dosahují rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem, jaké využívají strategie zvládnutí stresu v práci a zároveň, které z daných strategií považují za nejúčinnější. Výzkum proběhl pomocí polostrukturovaného rozhovoru na dvanácti respondentkách. Doslovné přepisy rozhovorů byly následně kódovány v programu MAXQDA a vyhodnoceny v rámci čtyřech vzniknuvších témat: stres, strategie zvládnutí stresu, work-life balance a syndrom vyhoření. Na základě propojení teorie s výsledky každé téma vyúsťuje do otevřené otázky, která může být předmětem dalšího výzkumu. Výzkum naznačuje, že mezi nejúčinnější strategie stres managementu u HR manažerek patří: sport a osvojení jógy; strategie zaměřené na akutní zvládání stresu; dobrá příprava a time-management; sebeuvědomění a nastavení priorit; relaxační techniky.
Keywords: stres; strategie zvládání stresu; stres management; žena manažerka; work-life balance

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Managerial Psychology and Sociology

Information on submission and defense

Date of assignment: 26. 6. 2019
Date of submission: 11. 12. 2019
Date of defense: 22. 1. 2020
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/70140/podrobnosti

Files for download

    Last update: