The potential of Food and Beverages festival in the Czech Republic

Thesis title: Potenciál gastronomických akcí v České republice
Author: Coufalová, Klára
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Bejdáková, Blanka
Opponents: Hilšerová, Monika
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá gastronomickými akcemi a festivaly v České republice. Primárním cílem práce je zhodnotit celkovou spokojenost návštěvníků s nabídkou kulinářských akcí a rovněž zjistit, které akce na českém trhu návštěvníkům chybí. Sekundárním cílem práce je po zhodnocení předností a nedostatků podat doporučení, v jakých oblastech by se gastronomické akce v České republice mohly do budoucna rozvíjet. Pro splnění stanovených cílů v této práci slouží kvantitativní výzkum provedený formou dotazníkového šetření a následná analýza získaných dat. Bakalářská práce je rozdělena do tří částí, které jsou dále členěny do kapitol a podkapitol. V první části práce jsou vymezeny základní pojmy a je podán ucelený pohled na gastronomický cestovní ruch. Druhá část práce se zaměřuje na celkovou nabídku gastronomických akcí a festivalů v České republice. Poslední část práce je věnována provedenému výzkumu a analýze získaných dat a rovněž jsou zde zahrnuty závěry z šetření a stanovená doporučení pro budoucí rozvoj kulinářských akcí v České republice.
Keywords: gastronomický cestovní ruch; gastronomické akce; kulinářské festivaly; cestovní ruch; gastronomie
Thesis title: The potential of Food and Beverages festival in the Czech Republic
Author: Coufalová, Klára
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Bejdáková, Blanka
Opponents: Hilšerová, Monika
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor thesis is focused on Food and Beverages festivals in the Czech Republic. The main purpose of the thesis is to examine visitors’ level of satisfaction with the supply of these festivals and to determine which Food and Beverages festivals lack on the Czech market. The thesis is also focused on giving a recommendation for a future development of Food and Beverages festivals in the Czech Republic after evaluating their strengths and shortcomings. In order to satisfy these objectives, a quantitative research is held.The thesis is divided into three parts. The first part examines gastronomy and food tourism from the theoretical point of view. The second part pays attention to the supply of Food and Beverages festivals in the Czech Republic. The third part of the thesis focuses on the conducted survey and analysis of the collected data and includes conclusions and recommendations.
Keywords: food and beverages festivals; gastronomy; food tourism; culinary festivals; tourism

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 26. 9. 2019
Date of submission: 22. 4. 2020
Date of defense: 25. 5. 2020
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/70821/podrobnosti

Files for download

    Last update: