Project management methodology in cooperation with students

Thesis title: Metodika řízení vývojových projektů ve spolupráci se studenty
Author: Bílková, Kateřina
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Oškrdal, Václav
Opponents: Vondra, Zdeněk
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá agilními metodikami pro řízení vývojových projektů softwaru v malých firmách. Konkrétně se zaměřuje na návrh vhodných postupů řízení projektu AdGame vznikající na dvou katedrách Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze. Zásadním aspektem vstupujícím do návrhu je spolupráce na projektu se studenty, kteří nejsou vázáni zaměstnaneckou smlouvou, a tudíž je jejich řízení složitější. Pomocí analýzy současného řízení projektu a díky řízeným rozhovorům s členy projektového týmu je sestaven seznam požadavků. Tyto požadavky jsou zapracovány ve výsledném návrhu vhodného řešení pro řízení projektu AdGame, který vychází z metodiky Agile Unified Process s využitím Kanban boardu. Tato diplomová práce může kromě nastavení lepšího fungování řízení daného projektu pomoci i pochopit problematiku spolupráce se studenty na projektech obecně.
Keywords: proces; projektové řízení; metodika; vývoj SW; projekt; agilní metodiky; spolupráce se studenty
Thesis title: Project management methodology in cooperation with students
Author: Bílková, Kateřina
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Oškrdal, Václav
Opponents: Vondra, Zdeněk
Thesis language: Česky
Abstract:
This diploma thesis is dedicated to project management in agile software-development methodologies for small companies. Specifically it focused on the draft of suitable management processes for the AdGame project which is beeing developed at the departments of the Faculty of Informatics and Statistics of the University of Economics, Prague. The main aspect of this project is the cooperation with students who are not bound by a contract which makes managing them more complicated. Using the analysis of the current project management and interviews with the team’s members gives us a list of requirements which were used in the final draft of AdGame’s project management based on Agile Unified Process and Kanban board. Aside from setting a more functional project management for this project, this diploma thesis conclusions can also help to understand the issue of cooperation with students on projects in general.
Keywords: project management; process; methodology; SW development; project; agile methodology; collaboration with students

Information about study

Study programme: Aplikovaná informatika/Informační management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Systems Analysis

Information on submission and defense

Date of assignment: 5. 10. 2019
Date of submission: 4. 5. 2020
Date of defense: 9. 6. 2020
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/71099/podrobnosti

Files for download

    Last update: