Strategic analysis of the company IVANKA s.r.o

Thesis title: Strategická analýza podniku IVANKA s.r.o
Author: Barysheva, Evgeniya
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Špička, Jindřich
Opponents: Aulová, Renata
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá strategickou analýzou vybraného podniku. Cílem práce je provést analýzu pekárny Ivanka s.r.o., která je považována za jeden z nejpopulárnějších a nejvýznamnějších pekárenských řetězců v Moravském Krumlově. Teoretická část práce metodou literární rešerše uvádí základní informace týkající se strategické analýzy a jejích hlavních prvků. Praktická část práce se věnuje profilu vybraného podniku, analýze jeho okolí a vnitřních zdrojů s bližším zaměřením na faktory, které ovlivňují činnost pekárny z vnější a vnitřní strany. Tady jsou použity takové metody jako PESTEL analýza, charakteristika a definování životního cyklu odvětví, Porterův model pěti sil, analýza zájmových skupin, VRIO analýza, McKinseyho matice a finanční analýza. Výsledkem analýz je shrnutí příležitostí a hrozeb a také silných a slabých stránek podniku. Na konci práce jsou krátce popsána strategická doporučení pro pekárnu a zpracována TOWS matice vhodných strategií do budoucna.
Keywords: Ivanka s.r.o.; strategická analýza; strategické řízení
Thesis title: Strategic analysis of the company IVANKA s.r.o
Author: Barysheva, Evgeniya
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Špička, Jindřich
Opponents: Aulová, Renata
Thesis language: Česky
Abstract:
The bachelor thesis deals with the strategic analysis of a selected company. The aim of this thesis is to analyze the bakery Ivanka s.r.o., which is considered one of the most popular and most important bakery chains in Moravský Krumlov. The theoretical part of the thesis using the method of literary research provides basic information about strategic analysis and its main elements. The practical part of the thesis is devoted to the profile of the selected company, analysis of its surroundings and internal resources with a closer focus on the factors that affect the activities of the bakery from the outside and inside. Methods such as PESTEL analysis, industry life cycle definition and definition, Porter's five forces model, interest group analysis, VRIO analysis, McKinsey matrix and financial analysis are used here. The result of the analyzes is a summary of opportunities and threats as well as the strengths and weaknesses of the company. At the end of the thesis, strategic recommendations for the bakery are briefly described and TOWS matrices of suitable strategies for the future are elaborated.
Keywords: strategic analysis; Ivanka s.r.o.; strategic management

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of strategy

Information on submission and defense

Date of assignment: 8. 7. 2019
Date of submission: 13. 5. 2020
Date of defense: 5. 6. 2020
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/70196/podrobnosti

Files for download

    Last update: