Cílem práce je zjistit, zda aktivní politika zaměstnanosti v České republice má vliv na počet nezaměstnaných osob starších 50 let. Počet osob starších 50 let je v této práci uveden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel České republiky. Aktivní politika zaměstnanosti je definována jako opatření, která směřují k zajištění maximální možné úrovně zaměstnanosti v České republice a tato práce využívá data představující výdaje vlády na tuto politiku. V rámci aktivní politiky zaměstnanosti je také vymezen př... show full abstractCílem práce je zjistit, zda aktivní politika zaměstnanosti v České republice má vliv na počet nezaměstnaných osob starších 50 let. Počet osob starších 50 let je v této práci uveden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel České republiky. Aktivní politika zaměstnanosti je definována jako opatření, která směřují k zajištění maximální možné úrovně zaměstnanosti v České republice a tato práce využívá data představující výdaje vlády na tuto politiku. V rámci aktivní politiky zaměstnanosti je také vymezen příspěvek na rekvalifikace, se kterým se v praktické části této studie také pracuje. K ověřování čtyř stanovených hypotéz je využito metody nejmenších čtverců, kdy v regresní analýze je endogenní proměnnou počet nezaměstnaných osob starších 50 let vpřepočtu na 100 tisíc obyvatel v České republice a dále také počet mužů a žen v tomto věku. Jako exogenní proměnné jsou vybrány výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti v České republice, výdaje na rekvalifikaci a také hrubý domácí produkt v České republice. K ověření hypotéz byla vybrána data z období mezi lety 2005 a 2018, a to z důvodu, že data pro rok 2019 nebyla prozatím dostupná a v práci byla snaha o co nejvyšší aktuálnost daného tématu. Výsledky prokazují, že jak výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti, tak výdaje na rekvalifikaci nemají statisticky významný vliv na počet nezaměstnaných osob starších 50 let v České republice. Naopak se povedlo prokázat, že statisticky významným faktorem, který ovlivňuje počet nezaměstnaných osob ve věku starším 50 let, je hrubý domácí produkt. Ten se ukázal jako ovlivňující faktor ve všech stanovených hypotézách. |