Effectiveness of CzechInvest's economic diplomacy in the case of start-ups

Thesis title: Efektivita ekonomickej diplomacie CzechInvestu v prípade start-upov
Author: Martišková, Andrea
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Peterková, Jana
Opponents: Zemanová, Štěpánka
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cieľom diplomovej práce bolo vyhodnotenie efektivity CzechInvestu ako agentúry v českom prostredí primárne zodpovednej za pomoc začínajúcim podnikom. Práca bola zameraná na inštitucionálne a strategické nastavenie podpory začínajúcich firiem a miesto, ktoré v ňom skúmaná agentúra zastáva. Prostredníctvom analýzy dotazníkového šetrenia start-upov a rozhovorov so zamestnancami CzechInvestu bola zisťovaná odpoveď na otázku, či je agentúra efektívnym aktérom ekonomickej diplomacie v prípade start-upov. Výsledkom riešenia skúmanej problematiky je, že ak vezmeme do úvahy celkovú kvalitu poskytovaných služieb, je CzechInvest efektívnym subjektom ekonomickej diplomacie. Pri pomoci start-upom s exportom do zahraničia a riešením problémov s tým súvisiacich je však CzechInvest efektívny len spolovice. Tieto nedostatky by mohli byť vyriešené individualizáciou služieb v rámci novej agentúry, ktorá vznikne zlúčením CzechInvestu a CzechTradu.
Keywords: ekonomická diplomacia; CzechInvest; efektivita; program podpory; start-up
Thesis title: Effectiveness of CzechInvest's economic diplomacy in the case of start-ups
Author: Martišková, Andrea
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Peterková, Jana
Opponents: Zemanová, Štěpánka
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The aim of the master's thesis is to evaluate the effectiveness of CzechInvest as an agency in the Czech environment primarily responsible for helping start-ups. The work is focused on the institutional and strategic setting of start-up support and the role of the aforementioned agency in it. To answer the question, whether the agency is an effective actor in economic diplomacy in the case of start-ups, the conducted survey of start-ups and interviews with CzechInvest employees were analysed. The results show that if we take into account the overall quality of services provided, CzechInvest is an effective subject of economic diplomacy. However, CzechInvest is only partially effective in helping start-ups with exportation and solving problems. These deficiencies could be resolved by individualizing the services within the new agency which will be created by merging CzechInvest and CzechTrade.
Keywords: economic diplomacy; start-up; CzechInvest; effectiveness; support program
Thesis title: Efektivita ekonomické diplomacie CzechInvestu v případě start-upů
Author: Martišková, Andrea
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Peterková, Jana
Opponents: Zemanová, Štěpánka
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení efektivity CzechInvestu jako agentury v českém prostředí primárně odpovědné za pomoc začínajícím podnikům. Práce byla zaměřena na institucionální a strategické nastavení podpory začínajících firem a místo, které v něm zkoumána agentura zastává. Prostřednictvím analýzy dotazníkového šetření start-upů a rozhovorů se zaměstnanci CzechInvestu byla zjišťována odpověď na otázku, zda je agentura efektivním aktérem ekonomické diplomacie v případě start-upů. Výsledkem řešení zkoumané problematiky je, že pokud vezmeme v úvahu celkovou kvalitu poskytovaných služeb, je CzechInvest efektivním subjektem ekonomické diplomacie. Při pomoci start-upu s exportem do zahraničí a řešením problémů s tím souvisejících je však CzechInvest efektivní jen částečně. Tyto nedostatky by mohly být vyřešeny individualizací služeb v rámci nové agentury, která vznikne sloučením CzechInvestu a CzechTradu.
Keywords: start-up; ekonomická diplomacie; CzechInvest; efektivita; program podpory

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International and Diplomatic Studies

Information on submission and defense

Date of assignment: 25. 6. 2019
Date of submission: 26. 6. 2020
Date of defense: 31. 8. 2020
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/70122/podrobnosti

Files for download

    Last update: