Celiacs as a costumer segment in catering facilities
Thesis title: | Celiaci jako zákaznický segment ve stravovacích zařízeních |
---|---|
Author: | Čedíková, Nikola |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Bejdáková, Blanka |
Opponents: | Hilšerová, Monika |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Tato bakalářská práce je zaměřena na zákaznický segment celiaků ve stravovacích zařízeních. Cílem práce bylo zjistit, jaká je situace ve veřejném stravování v České republice pro tento segment zákazníků. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je přiblížena tématika stravovacích zařízení, charakterizovány vybrané etnické kuchyně a okrajově vysvětlena nemoc celiakie. V praktické části se nejprve za použití metody „mystery shopping“ navštívilo 7 vybraných etnických restaurací v Praze a zkoumala se především jejich nabídka pro celiaky spolu s povědomím obsluhy o této problematice. Dále bylo pomocí dotazníkového šetření zjištěno, jaké zkušenosti mají se stravovacími zařízeními celiaci v České republice. Nakonec jsou shrnuty nejzásadnější zjištění z obou průzkumů a uvedena určitá doporučení pro zlepšení stravovacích služeb pro celiaky. |
Keywords: | celiakie; bezlepková nabídka v českých restauracích; veřejné stravování pro celiaky |
Thesis title: | Celiacs as a costumer segment in catering facilities |
---|---|
Author: | Čedíková, Nikola |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Bejdáková, Blanka |
Opponents: | Hilšerová, Monika |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This bachelor thesis focuses on customer segment of people with celiac disease in catering facilities. The aim was to find out, how is the situation in public catering for people with this disease. This thesis is divided into two parts – theoretical and practical. Theoretical part focuses on the topic of catering facilities, 7 selected ethnic cuisines are characterized, and celiac disease is marginally explained. In practical part, using the method of mystery shopping, 7 selected ethnic cuisines in Prague were visited and their gluten-free offer was mainly examined along with awareness of the waiter on this issue. Furthermore, the experience of people with celiac disease in catering facilities in the Czech Republic was ascertained by means of a questionnaire survey. Finally, the most important findings of both surveys are summarized and some recommendations for improving dietary services for people with celiac disease are given. |
Keywords: | public catering for celiacs; gluten-free menu in Czech restaurants; celiac disease |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 15. 2. 2020 |
---|---|
Date of submission: | 3. 12. 2020 |
Date of defense: | 19. 1. 2021 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/72605/podrobnosti |