International trade with cheese

Thesis title: Mezinárodní obchod se sýrem
Author: Pisarenko, Maria
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Černá, Iveta
Opponents: Křenková, Eva
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce je věnována mezinárodnímu obchodu a jejím cílem je vyhodnotit současný stav MO se sýrem pro odhalení jeho hlavních problémů a budoucích perspektiv. Dílčím cílem práce je stanoveno zmapovat pozici Evropské unie na trhu se sýrem a definovat vyhlídky pro toto sdružení. Teoretická část metodou literární rešerše shrnuje základní informace spojené s vybraným tématem a zaměřuje se primárně na institucionální zajištění mezinárodního obchodu, mezinárodní smlouvy, obchod v rámci EU a nástroje obchodní politiky. Jsou také probrána pravidla řešení obchodních sporů v rámci WTO a rizika zahraničního obchodu se sýrem. Praktická část se zabývá mezinárodním obchodem se sýrem a zkoumá základní makroekonomické ukazatele metodou analýzy časových řad. Předmětem analýzy jsou ukazatele produkce a spotřeby sýru, vývozu a dovozu, jakož i cenového vývoje. Nedílnou součástí rozboru také jsou evropští lídři na trhu se sýrem a problémy a perspektivy, které jsou prognózovány v oblasti mezinárodního obchodu se sýrem do budoucna.
Keywords: Mezinárodní smlouvy; makroekonomické ukazatele; Evropská unie; nástroje obchodní politiky ; obchod v rámci EU. ; trh se sýrem; Mezinárodní obchod
Thesis title: International trade with cheese
Author: Pisarenko, Maria
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Černá, Iveta
Opponents: Křenková, Eva
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor thesis is devoted to international trade and its aim is to evaluate the current state of MO with cheese to reveal its main problems and future perspectives. The partial goal of the work is to map the position of the European Union on the cheese market and define the prospects for this association. The theoretical part uses the method of literature search summarizes the basic information related to the selected topic and focuses primarily on the institutional provision of international trade, international trade, international trade, international trade, international trade. The practical part deals with the international trade in cheese and examines the basic macroeconomic indicators using time series analysis. The subject of the analysis are indicators of cheese production and consumption, exports and imports, as well as price developments. An integral part of the analysis are also European leaders in the cheese market and the problems and prospects that are forecast in the area of international cheese trade in the future.
Keywords: international agreements; macroeconomic indicators; Cheese market; European Union; trade policy instruments.; intra-EU trade; international trade.

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 20. 9. 2019
Date of submission: 3. 12. 2020
Date of defense: 20. 1. 2021
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/70619/podrobnosti

Files for download

    Last update: