Protectionist measures of Trump administration and their impact on international trade

Thesis title: Protekcionistické opatrenia Trumpovej administratívy a ich dopady na medzinárodný obchod
Author: Skukálek, Peter
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Jedlinský, Jakub
Opponents: Hnát, Pavel
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práca sa zaoberá protekcionistickými opatreniami Trumpovej administratívy a ich dopadom na medzinárodný obchod. Cieľom práce je posúdiť vplyv protekcionistických opatrení USA na medzinárodný obchod, zmenu jeho štruktúry a objemu so zameraním na vzťahy s Čínou v rokoch 2018-19 a posúdiť prospešnosť/škodlivosť týchto opatrení pre USA. Na príkladoch dvoch odvetví, poľnohospodárskeho a kovovýroby, analyzuje dopady opatrení na ekonomiku USA a pomocou štatistík pozoruje zmeny toku medzinárodného obchodu po zavedení opatrení. Diplomová práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá vysvetľuje pojem medzinárodný obchod a protekcionizmus, približuje dôvody jeho vzniku a formy akými sa vo svete prejavuje. Druhá kapitola detailne popisuje dôvody vzniku a priebeh obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Posledná kapitola sa zaoberá dopadmi opatrení na domáce sektory, a zmeny v toku medzinárodného obchodu do USA v dôsledku prepadu čínskeho vývozu.
Keywords: obchodná vojna; Čína; USA; protekcionizmus
Thesis title: Protekcionistické opatření Trumpovi administratívy a jejich dopady na mezinárodní obchod
Author: Skukálek, Peter
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Jedlinský, Jakub
Opponents: Hnát, Pavel
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práce se zaobírá protekcionistickými opatřeními Trumpovi administrativy a jejich dopadem na mezinárodní obchod. Cílem práce je posoudit vliv protekcionistických opatření USA na mezinárodní obchod, změnu jeho struktury a objemu se zaměřením na vztahy s Čínou v letech 2018-19 a posoudit prospěšnost/škodlivost opatření pro USA. Na příkladech dvou odvětví, zemědělského a kovovýroby, analyzuje dopady opatření na ekonomiku USA a pomocí statistik sleduje změny toku mezinárodního obchodu po zavedení opatření. Diplomová práce je rozdělená do tří kapitol. První vysvětluje pojem mezinárodní obchod a protekcionismus, přibližuje důvody jeho vzniku a formy jakými se ve světe projevuje. Druhá kapitola detailně opisuje důvody vzniku a průběh obchodní války mezi USA a Čínou. Poslední kapitola se zaobírá dopady na domácí sektory a změny v toku mezinárodního obchodu do USA v důsledku propadu čínského vývozu.
Keywords: Čína; USA; protekcionizmus; obchodní válka
Thesis title: Protectionist measures of Trump administration and their impact on international trade
Author: Skukálek, Peter
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Jedlinský, Jakub
Opponents: Hnát, Pavel
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diploma thesis presents protectionist measures of the Trump administration and their impact on international trade. The aim of the thesis is to review the influence of the US protectionist measures on international trade, its change of structure and volume with the focus on relations with China in years 2018 19 and judge their positive/negative effect on USA. On the examples of the sectors of agriculture and metallurgy it analyzes their impact on US economy and with the help of statistic databases it observes the changes in the flow of trade after the implementation of the measures. The thesis is divided into three chapters. The first one explains international trade and protectionism, the reasons for its occurrence and forms which it takes. The second chapter describes in detail the reasons for the eruption of trade war between US and China and its development. The last chapter deals with the impacts on home economic sectors and the changes of the trade flows into the USA in consequence of the falling China export.
Keywords: protectionism; trade war; China; USA

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Evropská integrace
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Economic Relations

Information on submission and defense

Date of assignment: 19. 9. 2019
Date of submission: 3. 12. 2020
Date of defense: 11. 1. 2021
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/70575/podrobnosti

Files for download

    Last update: