Authenticity in Vietnamese catering establishments in Prague
Thesis title: | Autenticita ve vietnamských stravovacích zařízeních v Praze |
---|---|
Author: | Cuová, Phuong Trang |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Bejdáková, Blanka |
Opponents: | Vaníček, Jiří |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu autenticity vietnamských bister a restaurací v Praze, včetně zjištění povědomí o vietnamské kuchyni a toho, zda vnímání autenticity má pozitivní vliv na hodnotu značky. Pro naplnění cílů byly použity dvě metody sběru dat: dotazníkové šetření a polostrukturované rozhovory. První kapitola teoretické části popisuje migraci Vietnamců v České republice a tuto komunitu v současnosti. Další kapitola se zaměřuje na vietnamskou kuchyni především z hlediska historie a hlavních ingrediencí. Poslední kapitola představuje tři pohledy na autenticitu, které se používají k popisu a analýze vnímání autenticity turistů v kontextu cestovního ruchu. Praktická část práce je věnována výzkumu, jehož hlavním zaměřením jsou vietnamská stravovací zařízení v Praze. V první kapitole jsou představeny metody, které byly použity k vypracování praktické části. Další kapitola obsahuje interpretaci výsledků dotazníkového šetření a závěr kvantitativního výzkumu. Poslední kapitola charakterizuje vybraná vietnamská stravovací zařízení v Praze a shrnuje rozhovory se zástupci těchto zařízení umožňující hlubší výzkum. |
Keywords: | autenticita; vietnamská kuchyně; stravovací zařízení |
Thesis title: | Authenticity in Vietnamese catering establishments in Prague |
---|---|
Author: | Cuová, Phuong Trang |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Bejdáková, Blanka |
Opponents: | Vaníček, Jiří |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The bachelor thesis focuses on the analysis of the authenticity of Vietnamese bistros and restaurants in Prague, including finding out awareness of Vietnamese cuisine and whether the perception of authenticity has a positive effect on the brand equity. Two methods of data collection were used to meet the objectives: a questionnaire and semi-structured interviews. The first chapter of the theoretical part describes the migration of Vietnamese in the Czech Republic and this community today. The next chapter focuses on Vietnamese cuisine, especially in terms of history and main ingredients. The last chapter presents three perspectives on authenticity, which are used to interpret and analyze the perception of authenticity of tourists in the context of tourism. The practical part of the thesis is devoted to research, the main focus of which are Vietnamese catering establishments in Prague. The first chapter presents the methods that were used in the practical part. The next chapter contains the interpretation of the results of the questionnaire and the conclusion of the quantitative research. The last chapter characterizes selected Vietnamese catering establishments in Prague and summarizes interviews with representatives of these establishments enabling deeper research. |
Keywords: | authenticity; vietnamese cuisine; catering establishments |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 22. 9. 2020 |
---|---|
Date of submission: | 20. 4. 2021 |
Date of defense: | 24. 5. 2021 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/74197/podrobnosti |