VEGAN label on products and its impact on consumer behavior

Thesis title: Označení VEGAN na produktech a jeho vliv na spotřební chování
Author: Malecová, Michaela
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Koudelka, Jan
Opponents: Vávra, Oldřich
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce se věnuje vlivu označení VEGAN na obalech produktů na spotřební chování a nákupní rozhodování zákazníků. Hlavními cíli bylo zjistit, zda spotřebitelé pojem veganství vůbec znají, jaký k němu mají vztah, zda označené produkty kupují, a jak je ovlivňuje cenový faktor. Práce je rozdělena do dvou částí. První část zahrnuje teoretické poznatky o veganství (a jeho značení na produktech) a o spotřebním chování, zatímco druhá část obsahuje data z primárního i sekundárního výzkumu. Díky výstupům z MML-TGI a vlastnímu dotazníkovému šetření bylo zjištěno, že rostlinné diety dodržují spíše mladší ročníky populace. Spotřebitelé bez rozdílu věku, pohlaví, dosaženého vzdělání i stylu stravování pojem veganství znají a mají často ve svém okolí také někoho, kdo dodržuje některý z typů rostlinné stravy. Dále pak bylo zjištěno, že označeným produktům spotřebitelé přednost nedávají, avšak jsou ochotni za označený produkt zaplatit vyšší cenu než za produkt neoznačený a také, že označení na produktech může mít na spotřebitele vliv při impulzivním nakupování.
Keywords: označení ; veganství; spotřebitelské chování
Thesis title: VEGAN label on products and its impact on consumer behavior
Author: Malecová, Michaela
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Koudelka, Jan
Opponents: Vávra, Oldřich
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor’s thesis aims to understand the influence that the VEGAN label on product packaging has on consumer behaviour. The main objectives of this study were to find if consumers are familiar with the term veganism, what is their approach towards it, if they are purchasing labeled products, and how does the price ultimately impact their final decision. This dissertation is divided into two parts. The first part encloses the theoretical framework about veganism (labelling practices), and consumer behaviour, while the second part encompasses data from primary and secondary research. The outputs of MML-TGI and the designed questionnaire found that younger people are more likely to follow a vegan or vegetarian diet. Most survey respondents knew the term “veganism” regardless of age, gender, level of education, or current nutritional habits. Additionally, majority of respondents knew someone from their social environment who adheres to some type of plant-based diet. Study results also found that most customers do not prefer vegan labelled products over non-labelled ones. However, they are they are willing to pay more for them. It was also found that third-party labels on a product can have a bigger impact on consumers when they are engaging in impulsive shopping.
Keywords: veganism; consumer behavior; third-party label

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Marketing

Information on submission and defense

Date of assignment: 15. 1. 2021
Date of submission: 9. 5. 2021
Date of defense: 26. 5. 2021
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/76256/podrobnosti

Files for download

    Last update: