Emotianal labor as a perceived cause of stress by waitstaff
Thesis title: | Emoční práce jako vnímaný zdroj stresu u pracovníků v gastronomii |
---|---|
Author: | Re, Barbora |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Jarošová, Eva |
Opponents: | Horňáková, Petra Sofia |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Cílem bakalářské práce je porozumění tématu emoční práce a zmapování toho, jak její nároky vnímá obsluhující personál v odvětví gastronomie. Teoretický základ obsahuje deskripci stresu včetně jeho projevů a dopadů, popis a rozdělení stresorů včetně jejich zaměření na pracovní prostředí a charakteristiku emoční práce, jejích projevů a dopadů. Teoretický základ je rozšířen o další specifické stresory obsluhujícího personálu. Praktická část obsahuje výsledky kvalitativního výzkumu zaměřeného na zmapování vnímání emoční práce jakožto zdroj stresu obsluhujícího personálu. Na základě analýzy hloubkových rozhovorů jsou navržena doporučení určená pro obsluhující personál, gastronomická zařízení a jeho vedoucí pracovníky i pro zákazníky. |
Keywords: | stresory; gastronomie; Emoční práce; pracovní stres; zdroje stresu; obsluhujicí personál |
Thesis title: | Emotianal labor as a perceived cause of stress by waitstaff |
---|---|
Author: | Re, Barbora |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Jarošová, Eva |
Opponents: | Horňáková, Petra Sofia |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The bachelor's thesis aims to understand the topic of emotional labor and to map its perception by the waitstaff. Theoretical basis contains a description of stress, including its manifestations and impacts, description of stressors, its classification with a focus on the work environment and characteristics of emotional labor, its manifestations and impacts. The theoretical part is extended by analysis of other stressors typical for waitstaff. The practical part involves research focused on understanding the importance of emotional labor as a perceived cause of stress by waitstaff. The recommendations intended for the waitstaff, for the organization and its managers and for the customers are based on the analysis of in-depth interviews and its complementary methods. |
Keywords: | Emotional labor; stressors; waitstaff; gastronomy; workplace stress; causes of stress |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Business Administration |
Department: | Department of Managerial Psychology and Sociology |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 17. 12. 2020 |
---|---|
Date of submission: | 10. 5. 2021 |
Date of defense: | 9. 6. 2021 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/75540/podrobnosti |