Emotianal labor as a perceived cause of stress by waitstaff

Thesis title: Emoční práce jako vnímaný zdroj stresu u pracovníků v gastronomii
Author: Re, Barbora
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Jarošová, Eva
Opponents: Horňáková, Petra Sofia
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem bakalářské práce je porozumění tématu emoční práce a zmapování toho, jak její nároky vnímá obsluhující personál v odvětví gastronomie. Teoretický základ obsahuje deskripci stresu včetně jeho projevů a dopadů, popis a rozdělení stresorů včetně jejich zaměření na pracovní prostředí a charakteristiku emoční práce, jejích projevů a dopadů. Teoretický základ je rozšířen o další specifické stresory obsluhujícího personálu. Praktická část obsahuje výsledky kvalitativního výzkumu zaměřeného na zmapování vnímání emoční práce jakožto zdroj stresu obsluhujícího personálu. Na základě analýzy hloubkových rozhovorů jsou navržena doporučení určená pro obsluhující personál, gastronomická zařízení a jeho vedoucí pracovníky i pro zákazníky.
Keywords: stresory; gastronomie; Emoční práce; pracovní stres; zdroje stresu; obsluhujicí personál
Thesis title: Emotianal labor as a perceived cause of stress by waitstaff
Author: Re, Barbora
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Jarošová, Eva
Opponents: Horňáková, Petra Sofia
Thesis language: Česky
Abstract:
The bachelor's thesis aims to understand the topic of emotional labor and to map its perception by the waitstaff. Theoretical basis contains a description of stress, including its manifestations and impacts, description of stressors, its classification with a focus on the work environment and characteristics of emotional labor, its manifestations and impacts. The theoretical part is extended by analysis of other stressors typical for waitstaff. The practical part involves research focused on understanding the importance of emotional labor as a perceived cause of stress by waitstaff. The recommendations intended for the waitstaff, for the organization and its managers and for the customers are based on the analysis of in-depth interviews and its complementary methods.
Keywords: Emotional labor; stressors; waitstaff; gastronomy; workplace stress; causes of stress

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Managerial Psychology and Sociology

Information on submission and defense

Date of assignment: 17. 12. 2020
Date of submission: 10. 5. 2021
Date of defense: 9. 6. 2021
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/75540/podrobnosti

Files for download

    Last update: