Food Date Labels and Food Waste in the Czech Republic

Thesis title: Označení trvanlivosti a plýtvání potravinami v ČR
Author: Černá, Barbora
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Chytková, Zuzana
Opponents: Pašmik, Jaroslav
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami s prošlým datem trvanlivosti. Cílem práce je zjistit, jak různé generace českých spotřebitelů vnímají data trvanlivosti na obalech potravin a jak toto vnímání souvisí právě s plýtváním. Za tímto účelem byl na vzorku 28 respondentů dvou různých věkových kategorií proveden výzkum pomocí triangulace dvou kvalitativních metod – deníkových záznamů a na ně navazujících hloubkových rozhovorů. Bylo zjištěno, že plýtvání potravinami na základě prošlého data je spotřebiteli vnímáno jako zbytečné a nežádoucí. Jedna skupina spotřebitelů mu předchází tím, že se nespoléhá na data a potraviny vyhazuje pouze v případě, že jsou zkažené. Druhá skupina dbá na to, aby se prošlé potraviny v jejich domácnosti vůbec neobjevovaly. Úspěšná implementace obou strategií nicméně vyžadují určité zkušenosti, což je důvod, proč mladší spotřebitelé zpravidla plýtvají těmito potravinami více než ti starší.
Keywords: potraviny; plýtvání potravinami; chování spotřebitelů; datum spotřeby; datum minimální trvanlivosti
Thesis title: Food Date Labels and Food Waste in the Czech Republic
Author: Černá, Barbora
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Chytková, Zuzana
Opponents: Pašmik, Jaroslav
Thesis language: Česky
Abstract:
The topic of this diploma thesis is the issue of consumer food waste due to expiration dates. The goal of the thesis is to discover how different generations of Czech consumers understand food date labels and how does this understanding influence food waste. To achieve this goal, research in the form of triangulation of two qualitative methods – a food waste diary followed up by in-depth interviews – was performed on a selected sample of 28 participants from two different age groups. The findings of the research are that consumers generally view wasting food due to date labels as avoidable and undesirable. One group of consumers avoids this waste by not relying on dates and only throwing food away in case it has actually gone bad. The other group tries to prevent the occurrence of expired food in their household altogether. However, a successful implementation of both strategies requires experience, which is why younger consumers tend to waste more food due to date labels than the older generation.
Keywords: food; food waste; consumer behavior; use by date; best before date

Information about study

Study programme: Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Marketing

Information on submission and defense

Date of assignment: 1. 11. 2020
Date of submission: 11. 5. 2021
Date of defense: 17. 6. 2021
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/76590/podrobnosti

Files for download

    Last update: