Analysis of trends and regulations of the financial technology industry

Thesis title: Analýza trendov a predpisov finančného priemyslu technológií
Author: Hansko, Ján
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Daňhel, Jaroslav
Opponents: Siuda, Vojtěch
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práca je zameraná na trendy v produktoch a službách poskytovaných FinTech spoločnosťami, ich úpravu regulačnými úradmi, vývoj a tendencie nariadení upravujúce tieto produkty s prihliadnutím na ich možný budúci smer zamerania. Práca sa primárne zaoberá prevedením analýzy na finančnom trhu v EÚ, USA, Indii a Austrálii s prihliadnutím na ich vzájomné porovnanie a prípadnú identifikáciu medzier v regulácii FinTech spoločností. Metodická časť je zameraná na objasnenie pojmov, porovnanie FinTech s tradičnými bankami, prínosy a riziká spojené s využívaním FinTech služieb, ich možnú kategorizáciu a priblíženie najvýznamnejších smerníc na jednotlivých finančných trhoch. Praktická časť sa zaoberá identifikáciu trendov služieb poskytovaných FinTech spoločnosťami uskutočnením analýzy škály produktov ponúkaných významnými podnikmi vo zvolených oblastiach. Praktická časť sa taktiež zaoberá rozborom nariadení vzťahujúcich sa k finančným produktom FinTech spoločností, ich vzájomnú komparáciu, podrobnejšiu analýzu požiadaviek platných k jednej konkrétnej službe v EÚ a na možné budúce zameranie regulačných úradov s prihliadnutím na trendy služieb, regulačnú kompletnosť a vyjadrenia zo strany regulačných orgánov .
Keywords: FinTech; smernice; nariadenia; PSD 2; trendy; vývoj
Thesis title: Analysis of trends and regulations of the financial technology industry
Author: Hansko, Ján
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Daňhel, Jaroslav
Opponents: Siuda, Vojtěch
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The diploma thesis is focused on trends in products and services provided by FinTech companies, their regulation by regulatory authorities, development and tendencies of regulations governing these products, considering their possible future direction. The thesis primarily focuses on the analysis of the financial market in the EU, USA, India, and Australia, considering their mutual comparison and possible identification of gaps in the regulation of FinTech companies. The methodological part is focused on clarifying the concepts, comparing FinTech with traditional banks, benefits and risks associated with the use of FinTech services, their possible categorization and explanation of the most important directives in individual financial markets. The practical part´s aim is to identify trends in services provided by FinTech companies by analysing the range of products offered by major companies in selected areas. The practical part also focuses on the analysis of regulations relating to financial products of FinTech companies, their mutual comparison, a more detailed analysis of the requirements applicable to one specific service in the EU and the possible future focus of regulators, based on service trends, regulatory completeness and statements made by regulatory authorities.
Keywords: FinTech; directive; PSD 2; regulation; trends; development
Thesis title: Analýza trendů a předpisů finančního průmyslu technologií
Author: Hansko, Ján
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Daňhel, Jaroslav
Opponents: Siuda, Vojtěch
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práce je zaměřená na trendy v produktech a službách poskytovaných FinTech společnostmi, jejich úpravu regulačními úřady, vývoj a tendence nařízení upravující tyto produkty s přihlédnutím na jejich možný budoucí směr zaměření. Práce se primárně zabývá provedením analýzy na finančním trhu v EÚ, USA, Indii a Austrálii s přihlédnutím na jejich vzájemné porovnání a případnou identifikaci mezer v regulaci FinTech společností. Metodická část je zaměřena na objasnění pojmů, porovnání FinTech s tradičními bankami, přínosy a rizika spojené s využíváním FinTech služeb, jejich možnou kategorizaci a přiblížení nejvýznamnějších směrnic na jednotlivých finančních trzích. Praktická část se zabývá identifikaci trendů služeb poskytovaných FinTech společnostmi provedením analýzy škály produktů nabízených významnými podniky ve zvolených oblastech. Praktická část se taktéž zabývá rozborem nařízení vztahujících se k finančním produktům FinTech společností, jejich vzájemnou komparaci, podrobnější analýzou požadavků platných k jedné konkrétní službě v EÚ a na možné budoucí zaměření regulačních úřadů s přihlédnutím na trendy služeb, regulační kompletnost a vyjádření ze strany regulačních subjektů.
Keywords: FinTech; směrnice; nařízení; PSD 2; trendy; vývoj

Information about study

Study programme: Finance
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Banking and Insurance

Information on submission and defense

Date of assignment: 29. 10. 2020
Date of submission: 25. 5. 2021
Date of defense: 18. 6. 2021
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/74918/podrobnosti

Files for download

    Last update: