Premium brand management with focus on brand Grom

Thesis title: Strategie řízení prémiových značek se zaměřením na značku Grom
Author: Brožová, Lucie
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Král, Petr
Opponents: Diehel, Jan
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce se zabývá specifiky řízení prémiových značek. Cílem práce je zhodnocení dosavadní marketingové strategie značky italského gelata Grom na českém trhu a na základě analýzy konkurence a vlastního dotazníkového šetření sestavení doporučení pro budoucí kroky značky v rámci výrobkové, cenové, distribuční a komunikační strategie. Teoretický rámec práce tvoří rešerše literatury zabývající se tématem prémiových a luxusních výrobků. V první kapitole jsou vysvětleny rozdíly mezi strategickým řízením prémiových a tradičních luxusních značek. Praktická část se skládá ze dvou částí. Druhá kapitola práce obsahuje výsledky sekundárního výzkumu zaměřujícího se na největší konkurenci značky Grom na českém trhu. Třetí kapitola obsahuje výsledky vlastního dotazníkového šetření, jehož hlavním cílem byl sběr takových dat, která odkryjí spotřebitelské preference při nákupu zmrzliny a budou nápomocná při následné formulaci doporučení pro značku Grom. Výsledkem výzkumu a hlavním přínosem je série návrhů a doporučení pro značku Grom.
Keywords: specifika řízení prémiových značek; kategorie zmrzliny; GROM
Thesis title: Premium brand management with focus on brand Grom
Author: Brožová, Lucie
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Král, Petr
Opponents: Diehel, Jan
Thesis language: Česky
Abstract:
The master thesis deals with the specifics of premium brand management. The aim of this thesis is to evaluate the current marketing strategy of the Italian gelato brand Grom on Czech market and based on competition analysis and own questionnaire to make recommendations for future steps of Grom in product, price, distribution and communication strategy. The theoretical framework of the work consists of literature searches dealing with the topic of premium and luxury products. The first chapter explains the differences between the strategic management of premium and traditional luxury brands. The practical part consists of two parts. The second chapter contains the results of secondary research focusing on the biggest competition of brand Grom on Czech market. The third chapter contains the results of own questionnaire, the main goal of which was to collect data that will reveal consumer preferences when buying ice cream and will be helpful in the subsequent formulation of recommendations for Grom. The result of research and main added value of this thesis is a series of suggestions and recommendations for brand Grom.
Keywords: premium brand management; ice cream category; GROM

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 4. 9. 2020
Date of submission: 24. 6. 2021
Date of defense: 8. 9. 2021
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/73955/podrobnosti

Files for download

    Last update: