Remuneration of the employees in catering businesses

Thesis title: Odměňování zaměstnanců ve stravovacích službách
Author: Muchová, Jana
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Žufan, Jan
Opponents: Bejdáková, Blanka
Thesis language: Česky
Abstract:
Tématem diplomové práce je odměňování zaměstnanců stravovacích zařízení v České republice se specifickým zaměřením na složku spropitného. Samotná práce je strukturována do 3 hlavních kapitol, z čehož 2 kapitoly jsou teoretickou částí a 1 kapitola je částí práce. Teoretické části se zabývají vysvětlením problematiky odměňování jako takového u zaměstnanců a jeho jednotlivými složkami a poté se zabývá také problematikou spropitného jako jednou z hlavních složek odměňování u zaměstnanců stravovacích zařízení. Praktická část se potom věnuje výzkumu významu spropitného pro zaměstnance ve stravovacích zařízeních. Obsahuje použitou metodiku, výsledky dotazníkového šetření a interpretaci výsledků výzkumu. Práce dochází k závěru, že spropitné je velmi důležitou složkou mzdy zaměstnanců stravovacích zařízení. Hlavními zjištěními jsou informace o podílu spropitného na celkovém příjmu zaměstnance a o vztahu jednotlivých sociálních skupin zaměstnanců ke způsobu jeho výplaty.
Keywords: spropitné; cestovní ruch; odměňování zaměstnanců; stravovací zařízení
Thesis title: Remuneration of the employees in catering businesses
Author: Muchová, Jana
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Žufan, Jan
Opponents: Bejdáková, Blanka
Thesis language: Česky
Abstract:
The topic of this diploma thesis is the remuneration of the employees in catering businesses in the Czech Republic with specific focus on the tipping component. The thesis itself is structured into 3 main chapters of which 2 of them are theoretical and the last one is practical. The theoretical parts investigate the explanation of the issue of remuneration as such for employees and its individual components and deals with the issue of tips as one of the main components of remuneration for employees in the catering businesses. Practical part of the thesis deals with research of importance of tips for employees in catering facilities. It contains description of methodology used in the research, results of the questionnaire survey as well as the interpretation of research results. Thesis reaches the conclusion that tips for employees in catering facilities represent very important part of their remuneration. Main findings of the theses are information on the real share of tips in the overall remuneration of employees as well as information on preferences of different tip payments methods by different social group of employees.
Keywords: remuneration of employees; tips; catering businesses; tourism

Information about study

Study programme: Cestovní ruch
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 8. 6. 2020
Date of submission: 3. 12. 2021
Date of defense: 20. 1. 2022
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/73485/podrobnosti

Files for download

    Last update: