Food waste within the supply chains

Thesis title: Plýtvání potravinami v rámci dodavatelského řetězce
Author: Blinková, Tereza
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Mokrejšová, Veronika
Opponents: Filipová, Alena
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami v kontextu s potravinovým dodavatelským řetězcem. Cílem této práce je identifikovat slabá místa potravinového řetězce konkrétního rodinného podniku z pohledu plýtvání potravinami a navrhnout praktická doporučení vedoucí k prevenci plýtvání. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. První kapitola se zabývá problematikou plýtvání potravinami v obecné rovině, představuje základní pojmy, zaměřuje se na důsledky plýtvání z ekonomického, environmentálního a sociálního hlediska. Rovněž pojednává o nakládání s potravinovými přebytky a odpady s důrazem na jejich možné využití. Druhá kapitola se zabývá plýtváním masa a ryb v kontextu s dodavatelským řetězcem. Třetí kapitolu tvoří praktická část realizovaná formou případové studie konkrétní rodinné živnosti sestávající se z prodejny nabízející především maso a uzeniny a farmy zajišťující část masné produkce. Obsahem třetí kapitoly je také komparace nasbíraných dat s již dostupnými daty.
Keywords: plýtvání potravinami; dodavatelský řetězec; potravinový odpad; potravinové ztráty; maso
Thesis title: Food waste within the supply chains
Author: Blinková, Tereza
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Mokrejšová, Veronika
Opponents: Filipová, Alena
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor thesis is dedicated to food waste within the food supply chain. The goal of this thesis is to identify the weaknesses of the food chain in a particular family business in terms of food waste and to propose practical recommendations to prevent this wastage. The thesis is divided into three main chapters. In the first chapter basic concepts of food waste are introduced as well as the consequences of food waste from an economic, environmental and social point of view. It also provides a review of food surplus and waste management methods with an emphasis on their possible use. The second chapter refers to meat and fish food waste within the supply chains. The third chapter represents the practical part, a case study of a family business operating a butcher shop and a small farm providing part of the pork meat production. Additionally, obtained data have been compared to available secondary data and observed differences have been justified.
Keywords: food waste; food loss; supply chain; meat production

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 9. 12. 2020
Date of submission: 8. 12. 2021
Date of defense: 17. 1. 2022
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/75458/podrobnosti

Files for download

    Last update: