Gluten-free Food Market Segmentation
Thesis title: | Segmentace na trhu bezlepkových potravin |
---|---|
Author: | Fendrychová, Tereza |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Sadílek, Tomáš |
Opponents: | Volfová, Jitka |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Tato bakalářská práce má za cíl segmentaci trhu bezlepkových potravin v České republice. V první (teoretické) části práce bude představena tématika týkající se nákupního chování spotřebitelů a segmentace trhu. Dále se bude zaměřovat na samotné onemocnění, jeho historii, projevy, popis lepku a jeho výskytu, přiblížení výrobců bezlepkových potravin na domácím i zahraničním trhu, značení těchto potravin a informační kanály. V praktické části bude pozornost věnována analýze trhu bezlepkových potravin se zaměřením na nákupní chování spotřebitelů. Tato část bude ve formě dotazníkového šetření a bude zkoumat aktuální situaci na trhu bezlepkových potravin, preference spotřebitelů a jejich spokojenost s dostupností sortimentu. |
Keywords: | segmentace ; nákupní chování; trh bezlepkových potravin; celiakie; bezlepková dieta; bezlepkové potraviny |
Thesis title: | Gluten-free Food Market Segmentation |
---|---|
Author: | Fendrychová, Tereza |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Sadílek, Tomáš |
Opponents: | Volfová, Jitka |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The thesis aims to describe the market segmentation of gluten-free products in the Czech Republic. The theoretical part of the thesis introduces topics related to consumer behavior and market segmentation. A brief description of the disease, its history, manifestations, description of gluten and its occurrence, gluten-free producers in the domestic and foreign markets, gluten-free product labeling, and information channels follows the introduction. The practical part analyses the gluten-free food market focusing on customers’ behavior. The analysis builds on a questionnaire survey and examines the situation of the gluten-free product, consumers’ preferences, and their satisfaction regarding the availability of the product. |
Keywords: | gluten-free diet; gluten-free products; Gluten-free Food Market Segmentation; celiac disease; segmentation; consumer behavior |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of International Business |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 21. 5. 2020 |
---|---|
Date of submission: | 8. 12. 2021 |
Date of defense: | 17. 1. 2022 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/73371/podrobnosti |