Accessibility of Accommodation and Catering Facilities for People with Hearing Loss
Thesis title: | Dostupnost ubytovacích a stravovacích zařízení pro osoby se sluchovým postižením v České republice |
---|---|
Author: | Danišová, Kateřina |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Bejdáková, Blanka |
Opponents: | Dvořák, Antonín |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Diplomová práce se zabývá dostupností ubytovacích a stravovacích zařízení osobám se sluchovým postižením v České republice. Cílem práce je identifikovat silné a slabé stránky ubytovacích a stravovacích zařízení v ohledu jejich dostupnosti osobám se sluchovým handicapem a navrhnout řešení, jež umožní takto znevýhodněným osobám více využívat služeb daných podniků. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, jimiž jsou ubytovací zařízení, stravovací zařízení a sluchová postižení. Následují kapitoly věnované rozdělení sluchových vad a jejich specifikům, komunikaci osob se sluchovým postižením, kompenzačním pomůckám a organizacím pro osoby se sluchovým postižením. Zvolenými metodami praktické části jsou kvantitativní výzkum ve formě dotazníkového šetření, kvalitativní výzkum formou rozhovorů a vlastní analýza ekonomické náročnosti. Poslední kapitola představuje návrhy a doporučení vyplývajících z provedených výzkumů. |
Keywords: | ubytovací zařízení; sluchová postižení; stravovací zařízení |
Thesis title: | Accessibility of Accommodation and Catering Facilities for People with Hearing Loss |
---|---|
Author: | Danišová, Kateřina |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Bejdáková, Blanka |
Opponents: | Dvořák, Antonín |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This diploma thesis focuses on availability of accommodation and catering services for people with hearing disability in Czech Republic. The goal is to identify strongpoints and weaknesses of these services in regards to people with hearing handicap and to come up with a solution, that lets the disabled people enjoy the services offered by these establishments. The theory part secludes basic concepts which are acommodation and food establishments and hearing disabilities. The following chapters are dedicated the separation of the types of disabilities and their specifities, communication with the disabled people, compensatory aids and organizations for people with hearing disabilities. Methods chosen for the practical part are quantitative research in the form of questionnaire, qualitative research made by interviews and own analysis of the economic difficulty. The last chapter presents proposals and recommendations based on the implemented researches. |
Keywords: | accommodation services; catering services; hearing disabilities |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 19. 2. 2021 |
---|---|
Date of submission: | 9. 12. 2021 |
Date of defense: | 20. 1. 2022 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/76339/podrobnosti |