Sustainability in gastronomy with a focus on used cutlery

Thesis title: Udržateľnosť vo verejnom stravovaní so zameraním na používané príbory
Author: Krištofčáková, Monika
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Bejdáková, Blanka
Opponents: Vaníček, Jiří
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cieľom tejto práce je zhodnotenie udržateľnosti z pohľadu príborov používaných v gastronomických zariadeniach. Práca je rozdelená na dve hlavné časti a síce teoretickú a praktickú. V teoretickej časti autorka vysvetľuje pozadie problematiky od vysvetlenia konceptu udržateľnosti a jej potreby, smernice EÚ zakazujúcej jednorazové plastové príbory, cez charakteristiku jednotlivých jednorazových príborov, až po aktuálne problémy danej tematiky riešené vedcami a záujmovými skupinami. V praktickej časti sú potom navrhnuté možné oblasti zmeny na trhu s jednorazovými príbormi, ktoré sú overené dotazníkovým šetrením, prinášajúcim zároveň aj prieskum preferencie a povedomia spotrebiteľov.
Keywords: jednorazové príbory; udržateľnosť; stravovacie zariadenia
Thesis title: Udržateľnost vo verejnom stravovaní so zameraním na používané príbory
Author: Krištofčáková, Monika
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Bejdáková, Blanka
Opponents: Vaníček, Jiří
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cílem této práce je zhodnocení udržitelnosti z pohledu příborů používaných v gastronomických zařízeních. Práce je rozdělena na dvě hlavní části a sice teoretickou a praktickou. V teoretické části autorka vysvětluje pozadí problematiky od vysvětlení konceptu udržitelnosti a její potřeby, směrnice EU zakazující jednorázové plastové příbory, přes charakteristiku jednotlivých jednorázových příborů, až po aktuální problémy dané tématiky řešené vědci a zájmovými skupinami. V praktické části jsou pak navrženy možné oblasti změny na trhu s jednorázovými příbory, které jsou ověřeny dotazníkovým šetřením, přinášejícím zároveň i průzkum preference a povědomí spotřebitelů.
Keywords: udržitelnost; stravovací zařízení; jednorázové příbory
Thesis title: Sustainability in gastronomy with a focus on used cutlery
Author: Krištofčáková, Monika
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Bejdáková, Blanka
Opponents: Vaníček, Jiří
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The aim of this thesis is to evaluate the sustainability in terms of cutlery used in gastronomic facilities. The work is divided into two main parts: theoretical and practical. In the theoretical part, the author sets the background of the issue by explaining the concept of sustainability, the EU´s ban of disposable plastic cutlery, the characteristics of individual disposable cutlery, and current issues addressed by scientists and stakeholders. In the practical part are proposed areas of potential future development on the disposable cutlery market, which are verified by a questionnaire, that also brings ideas of consumer´s preferences and of consumer´s awareness in this topic.
Keywords: sustainability; gastronomy; disposable cutlery; single-use cutlery

Information about study

Study programme: Cestovní ruch
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 14. 2. 2021
Date of submission: 10. 12. 2021
Date of defense: 20. 1. 2022
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/76231/podrobnosti

Files for download

    Last update: