Accessibility of catering services for the physically disabled in the center of Prague

Thesis title: Dostupnost stravovacích služeb pro tělesně postižené osoby v centru Prahy
Author: Berezina, Alena
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Bejdáková, Blanka
Opponents: Chaloupková, Kateřina
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem předložené bakalářské práce je zhodnotit podmínky pro poskytování stravovacích služeb tělesně postiženým osobám ve vybraných stravovacích zařízeních v centru Prahy. Pro splnění stanoveného cíle v této práci slouží kvantitativní výzkum provedený formou dotazníkového šetření a následná analýza získaných dat. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, které jsou dále členěny do kapitol. V první části práce jsou vymezeny základní pojmy a je podán ucelený pohled na cestovní ruch pro všechny, druhy zdravotního postižení a legislativu, týkající se zdravotně postižených. Součástí teoretické části práce jsou specifické potřeby cílové skupiny a strategie profesionálního přístupu. Na konci této části jsou představeny cíle, okruhy činnosti a rozsah působnosti Svazu tělesně postižených v ČR. Praktická část je věnována provedenému výzkumu a analýze podmínek stravovacích služeb a rovněž jsou zde zahrnuty výsledky výzkumu mezi tělesně postiženými osobami, co se týče zkušeností ve stravovacích zařízeních.
Keywords: stravovací zařízení; přístupný cestovní ruch; sociální cestovní ruch; postižená osoba
Thesis title: Accessibility of catering services for the physically disabled in the center of Prague
Author: Berezina, Alena
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Bejdáková, Blanka
Opponents: Chaloupková, Kateřina
Thesis language: Česky
Abstract:
The bachelor thesis aims to examine the conditions for the provision of catering services to the physically disabled in selected catering facilities in the center of Prague. Quantitative research carried out in the form of a questionnaire survey and analysis of the obtained data serves to satisfy the objective. The bachelor thesis is divided into two parts, which are further divided into chapters. The first part provides a comprehensive view of accessible and social tourism, types of disability, and legislation concerning the disabled. The theoretical part includes the specific needs of the target group and the strategy of a professional approach. At the end of this part, the goals, scope and areas of activity of the Czech National Disability Council are presented. The practical part of the thesis focuses on the conducted survey and analysis of the conditions of catering services. It also includes the results of research among people with physical disabilities regarding experience in catering facilities.
Keywords: catering facilities; accessible tourism; social tourism; disabled people

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 25. 9. 2020
Date of submission: 10. 12. 2021
Date of defense: 20. 1. 2022
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/74316/podrobnosti

Files for download

    Last update: