Food allergy market in the Czech Republic
Thesis title: | Trh potravin pro alergiky v ČR |
---|---|
Author: | Hrůzová, Kristýna |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Průša, Přemysl |
Opponents: | Volfová, Jitka |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Tato bakalářská práce se zabývá českým trhem potravin pro osoby, které trpí alergií na bílkovinu kravského mléka. Cílem je charakterizovat nákupní chování spotřebitelů při nákupu potravin nahrazujících kravské mléko a zhodnotit jejich nabídku. Na základě získaných poznatků navrhuje doporučení pro retailové řetězce nabízející potraviny vhodné pro alergiky, a výrobce, kteří takovéto produkty vyrábějí. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy v oblasti spotřebního chování, taktéž je popsán vztah spotřebitelů k náhražkám kravského mléka. Dále je představen trh potravin bez mléka v České republice a je porovnán s trhem rumunským. V praktické části je proveden marketingový výzkum mezi spotřebiteli, kteří nakupují potraviny nahrazující kravské mléko. Tento výzkum je založen na dotazníkovém šetření, kterého se zúčastnilo 263 osob. Na základě vyhodnocení výsledků výzkumu jsou poskytnuta doporučení subjektům podnikajícím na tomto trhu. |
Keywords: | laktózová intolerance; trh potravin bez mléka; chování spotřebitele; nákupní chování; spotřebitel; Česká republika; Rumunsko; ABKM |
Thesis title: | Food allergy market in the Czech Republic |
---|---|
Author: | Hrůzová, Kristýna |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Průša, Přemysl |
Opponents: | Volfová, Jitka |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This bachelor thesis is focused on Czech market of foods for people who are allergic to cow's milk protein. The aim is to characterise the consumer purchasing behaviour of foods replacing cow's milk and to evaluate their offer. Based on the findings, it proposes recommendations for retail chains offering food suitable for allergic people and producers who produce such products. The theoretical part explains the basic concepts in the area of consumer behaviour and describes the relationship between consumers and cow's milk substitutes. It also presents the dairy-free food market in the Czech Republic and compares it with the Romanian market. In the practical part, marketing research is conducted among consumers who purchase cow's milk substitutes. This research is based on a questionnaire survey in which 263 people participated. On the basis of the evaluation of the research results, recommendations are made to those operating in this market. |
Keywords: | lactose intolerance; consumer behaviour; purchasing behaviour; Czech Republic; Romania; cow's milk protein allergy; dairy-free food market; consumer |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní obchod |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of International Business |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 20. 6. 2021 |
---|---|
Date of submission: | 27. 4. 2022 |
Date of defense: | 1. 6. 2022 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/77228/podrobnosti |