Random process of service in queueing systems

Thesis title: Proces obsluhy v systémoch hromadnej obsluhy
Author: Fekeč, Radoslav
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Holý, Vladimír
Opponents: Sokol, Ondřej
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Bakalárska práca sa zaoberá náhodným procesom obsluhy v základných modeloch hromadnej obsluhy. Porovnáva proces obsluhy modelu M/M/c, ktorý sa riadi exponenciálnym rozdelením a model M/G/c, ktorý sa riadi všeobecným rozdelením vyplývajúci z dát. Jedným z cieľov práce je ukázať rozdiel medzi distribúciami náhodných procesov obsluhy. Dalším cieľom práce je pomocou simulácie modelu M/G/c ukázať presnosť náhodného procesu obsluhy, ktorý sa riadi exponenciálnym rozdelením obsluhy na určenie pravdepodobnostných charakteristík počtu zákazníkov v systéme. Výsledok práce ukázal, že exponenciálne rozdelenie obsluhy podhodnocuje v relatívne väčších dobách obsluhy skutočné rozdelenie obsluhy a významne podhodnocuje pravdepodobnostné charakteristiky pri väčšom počte zákazníkov v systéme.
Keywords: exponenciálne rozdelenie; model hromadnej obsluhy; nahodný proces obsluhy; simulácia
Thesis title: Proces obsluhy v systémech hromadné obsluhy
Author: Fekeč, Radoslav
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Holý, Vladimír
Opponents: Sokol, Ondřej
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Bakalářská práce se zabýva náhodným procesem obsluhy v základních modelech hromadné obsluhy. Srovnává proces obsluhy modelu M/M/c, který se řídí exponenciálním rozdělením a model M/G/c, který se řídí obecným rozdělením vyplývajícím z dat. Jedním z cílů práce je ukázat rozdíl mezi distribucemi náhodných procesů. Dalším cílem práce je pomocí simulace modelu M/G/c ukázat přesnost náhodného procesu obsluhy, který se řídí exponenciálním rozdělením obsluhy k určení pravděpodobnostních charakteristik počtu zákazníků v systému. Výsledek práce ukázal, že exponenciální rozdělení obsluhy podhodnocuje v relativně větších dobách obsluhy skutečné rozdělení a významně podhodnocuje pravděpodobnostní charakteristiky při větším počtu zákazníků v systému.
Keywords: náhodný proces obsluhy; exponenciální rozdělení; model hromadné obsluhy; simulace
Thesis title: Random process of service in queueing systems
Author: Fekeč, Radoslav
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Holý, Vladimír
Opponents: Sokol, Ondřej
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Bachelor thesis describes random process of service in basic models of queueing theory. The main topic is to compare M/M/c queueing model, where service distribution is exponential with M/G/c model, where service distribution is general distribution derived from data. First of the goals is to show the difference between both service time distributions. The second goal is to analyse the accuracy of exponential service distribution on probability characteristics number of customers in system, which was used by simulation. The result of the analysis shows, that exponential service distribution underestimates real distribution in relatively longer service times and significantly underestimates probability characteristics with large number of customers in the system.
Keywords: simulation; random process of service; exponential distribution; queueing system

Information about study

Study programme: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Econometrics

Information on submission and defense

Date of assignment: 28. 2. 2022
Date of submission: 5. 5. 2022
Date of defense: 22. 6. 2022
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/80039/podrobnosti

Files for download

    Last update: