Optimal diet for celiacs

Thesis title: Sestavení optimálního jídelníčku pro celiaka
Author: Kyselová, Jessica
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Sokol, Ondřej
Opponents: Hanousek, Jakub
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem této bakalářské práce je sestavení a porovnání čtyř různých jídelníčků pro konkrétního celiaka. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána celiakie, správná výživa, lineární, celočíselné a cílové programování, nutriční problém a systém LINGO. V praktické části jsou tyto poznatky využity při výpočtu doporučených denních dávek živin a při sestavování modelů. Nejprve je sestaven jídelníček jednodenní. Následuje desetidenní jídelníček, u kterého je využito celočíselné programování. Třetí jídelníček je sestaven pomocí cílového programování a na rozdíl od předchozích modelů, kde je cílem minimalizovat cenu, je zde minimalizován součet odchylek. Čtvrtý jídelníček je zaměřen na vynechání lepku i laktózy při minimální ceně. V poslední kapitole jsou tyto jídelníčky zhodnoceny a porovnány. Modely jsou tvořeny v optimalizačním programu LINGO. Data a pomocné výpočty jsou provedeny v programu MS Excel.
Keywords: celiakie; nutriční problém; Lingo; lineární programování
Thesis title: Optimal diet for celiacs
Author: Kyselová, Jessica
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Sokol, Ondřej
Opponents: Hanousek, Jakub
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of this bachelor thesis is to compile and compare four different menus for a particular celiac. The work is divided into two parts – theoretical and practical. The theoretical part describes celiac disease, proper nutrition, linear, integer and goal programming, nutritional problem and LINGO software. In the practical part, these findings are used in the calculation of recommended daily nutrient doses and in building models. First, a one-day menu is compiled. This is followed by a ten-day menu using integer programming. The third menu is compiled using goal programming, and unlike previous models, where the goal is to minimize price, the sum of deviations is minimized. The last menu is focused on omitting gluten and lactose at a minimal price. In the last chapter, these menus are evaluated and compared. Models are created in the LINGO optimization program. Data and auxiliary calculations are calculated in MS Excel.
Keywords: nutritional problem; linear programming; celiac disease; Lingo

Information about study

Study programme: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Econometrics

Information on submission and defense

Date of assignment: 2. 2. 2022
Date of submission: 9. 5. 2022
Date of defense: 22. 6. 2022
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/79571/podrobnosti

Files for download

    Last update: