Marketing specifics of fastfood enterprises

Thesis title: Specifika marketingu napříč podniky rychlého občerstvení
Author: Andraščík, Matěj
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Procházková, Markéta
Opponents: Keil, Kryštof
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce přináší komplexní pohled na podstatu fungování podniků rychlého občerstvení a hodnotí jejich marketingovou strategii společně se způsobem komunikace. Cílem bakalářské práce je vyhodnotit způsob aktuální marketingové komunikace výhradně na příkladu globálních řetězců, které jsou provázány s osobními poznatky a zkušenostmi autora, o něž je vyhodnocení obohaceno. Praktická část se člení na představení tří nejznámějších globálních řetězců, dotazníkové šetření a individuální rozhovory. V dotazníkovém šetření je posuzováno vnímání řetězců dotazovanými dle návštěvnosti, znalosti jednotlivých značek a dále dle ceny, kvality a zdravotního dopadu produktů. Individuální rozhovory doplňují dosavadní poznatky o zkušenosti odborníků z vedoucích pozic z KFC, McDonald’s a Starbucks. V závěru je rozpracována myšlenka, že podniky rychlého občerstvení nejsou pouze o rychlém servisu za adekvátní cenu.
Keywords: podnik; řetězec; fastfood; menu; klíčové faktory
Thesis title: Marketing specifics of fastfood enterprises
Author: Andraščík, Matěj
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Procházková, Markéta
Opponents: Keil, Kryštof
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor thesis brings a complex overview of the functioning principles of fastfood enterprises and evaluates their marketing strategy with their style of communication. The aim of this bachelor thesis is to evaluate the current style of communication, especially on the example of global chains, which is interconnected with the author’s personal knowledge and experience by which the evaluation is enriched. The practical part of the thesis is divided into an introduction of the three most famous global chains, questionnaire and individual interviews. The questionnaire focuses on the respondents’ perception of chains according to attendance, knowledge of individual brands and also according to price, quality and the health impact of products. Individual interviews complement the current knowledge by the experience of experts from leading positions in KFC, McDonald’s and Starbucks. Finally, an idea is developed that fastfood enterprises aren’t just about fast service for an adequate price.
Keywords: enterprise; chain; fastfood; menu; key factors

Information about study

Study programme: Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Marketing

Information on submission and defense

Date of assignment: 7. 10. 2021
Date of submission: 11. 5. 2022
Date of defense: 25. 5. 2022
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/78222/podrobnosti

Files for download

    Last update: