Business model for social enterprise – Happy Place

Thesis title: Business model pro sociální podnik – Happy place
Author: Szafranková, Simona
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Müllerová, Jana
Opponents: Válek, Lukáš
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá sestavením business modelu pro sociální podnik Happy place. Happy place je kavárna s vlastní cukrárnou. Koncept kavárny se zaměřuje na udržitelnou výrobu veganských a vegetariánských cukrářských výrobků a zároveň zaměstnává znevýhodněnou skupinu lidí, kterými jsou lidé bez domova. Práce je vytvořena na základě metody Lean Canvas od Ash Maurya, což je adaptovaná verze metody Canvas od Alexandra Osterwaldera a Yvese Pigneura. Jelikož jde o sociální podnik, bude použita verze Social Lean Canvas. Vlastní průzkum trhu bude vytvořen na základě výsledků z polostrukturovaných rozhovorů a dotazníku. Výsledky z výzkumu poté napomohou k sestavení finální verze Social Lean Canvas. Pro zhodnocení business modelu budou sestaveny dvě analýzy, analýza PEST pro analýzu makrookolí a analýza SWOT pro zjištění silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb.
Keywords: Cukrárna; Sociální podnik; Social Lean Canvas; Kavárna; Sociální podnikání; Business model
Thesis title: Business model for social enterprise – Happy Place
Author: Szafranková, Simona
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Müllerová, Jana
Opponents: Válek, Lukáš
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor thesis deals with the compilation of a business model for the social enterprise Happy place. Happy place is a cafe with its own pastry shop. The concept of the cafe focuses on the sustainable production of vegan and vegetarian confectionery products and at the same time employs a disadvantaged group, which are homeless people. The work is based on the Lean Canvas method by Ash Maury, which is an adapted version of the Canvas method by Alexander Osterwalder and Yves Pigneur. As it is a social enterprise, the Social Lean Canvas version will be used. The market research will be created on the basis of the results of semi-structured interviews and a questionnaire. The results of the research will then help to compile the final version of the Social Lean Canvas. To evaluate the business model, two analyzes will be compiled, PEST analysis for macroenvironment analysis and SWOT analysis for identification of strengths and weaknesses, opportunities and threats.
Keywords: Business model; Social Lean Canvas; Social entrepreneurship; Pastry shop; Social enterprise; Cafe

Information about study

Study programme: Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Entrepreneurship

Information on submission and defense

Date of assignment: 1. 2. 2022
Date of submission: 11. 5. 2022
Date of defense: 9. 6. 2022
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/79886/podrobnosti

Files for download

    Last update: