Analysis and design of optimization of costing formula for a specific company
Thesis title: | Analýza a návrh optimalizace kalkulací na příkladu konkrétního podniku |
---|---|
Author: | Horký, Šimon |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Křehnáčová, Aneta |
Opponents: | Knorová, Kateřina |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Tato bakalářská práce si klade za cíl představit a zanalyzovat používané kalkulace v konkrétním podniku zabývajícím se cateringovou činností. V návaznosti na zhodnocení kalkulací a jejich nedostatků následuje návrh optimalizace používaného kalkulačního vzorce, tak aby vyhovoval jak teoretickým požadavkům, tak požadavkům vedení podniku. Kalkulace je sestavena na principu kalkulace variabilních nákladů. Optimalizovaný kalkulační vzorec je představen na příkladu konkrétního produktu, je možné ho však vzhledem k charakteru výroby využít i pro další produkty. Další doporučení pro zefektivnění manažerského rozhodování a řízení jsou uvedeny v závěru práce. |
Keywords: | Kalkulace; Náklady; Kalkulační vzorec; Cateringová společnost |
Thesis title: | Analysis and design of optimization of costing formula for a specific company |
---|---|
Author: | Horký, Šimon |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Křehnáčová, Aneta |
Opponents: | Knorová, Kateřina |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This bachelor thesis aims to acquaint and analyse the costing formula used in a particular catering business. Following an appraisal of the calculations and their shortcomings, the proposal follows the optimisation of the costing formula used to meet both theoretical and management requirements. The costing formula is made on the principle of variable costing. The proposal of optimized costing formula is presented using the example of a particular product, but it can also be used for other products due to the system of the production. Further recommendations for streamlining managerial decision-making and management are made at the conclusion of the work. |
Keywords: | Costing formula; Costs; Costing; Catering company |
Information about study
Study programme: | Účetnictví a finanční řízení podniku |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Finance and Accounting |
Department: | Department of Managerial Accounting |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 19. 1. 2022 |
---|---|
Date of submission: | 15. 5. 2022 |
Date of defense: | 6. 6. 2022 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/79375/podrobnosti |