Tipping and its impact on workplace relations
Thesis title: | Rozdělování spropitného a jeho dopad na vztahy na pracovišti |
---|---|
Author: | Harudová, Magdalena |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Král, Pavel |
Opponents: | Závodná, Lucie Sára |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Tato diplomová práce řeší formou kvalitativního výzkumu problematiku výkonových odměn, a to vztaženou na spropitné, jako formu těchto odměn. Zabývá se vlivem výkonových odměn a spropitného na vztahy na pracovišti a jaké formy odměn a spropitného jsou vnímány jako nejspravedlivější ze strany zaměstnanců. K tomu byla využita deníková metoda sběru dat v kombinaci s polostrukturovanými rozhovory. Bylo definováno několik systému rozdělování spropitného, jejich vhodné využití ale i jejich vlivy na vztahy na pracovišti. Tyto výsledky jsou pak interpretovány prostřednictvím výsledného model vlivu rozdělování spropitného na vztahy. V závěru jsou formulovány doporučení pro manažery a vedení nejen restaurací, ale všech, kteří využívají jakékoli formy výkonových odměn. |
Keywords: | spropitné; spravedlnost; vztahy na pracovišti; parazitismus na pracovišti; výkonové odměny |
Thesis title: | Tipping and its impact on workplace relations |
---|---|
Author: | Harudová, Magdalena |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Král, Pavel |
Opponents: | Závodná, Lucie Sára |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This diploma thesis addresses the issue of performance incentives in the form of qualitative research, related to tips as a form of these incentives. It deals with the influence of performance incentives and tips on workplace relations, and what forms of incentives and tips are perceived as the fairest by employees. In this research was used a diary method of data collection in combination with semi-structured interviews. Various tipping systems have been defined, their appropriate use, and also their effects on workplace relations. These results are interpreted through the resulting model of the effect of tipping on relationships. Recommendations for managers are formulated at the end of the work, not only for restaurant management, but for all of those who use any form of performance incentives. |
Keywords: | workplace relations; parasitism on workplace; incentives; tips; fairness |
Information about study
Study programme: | Management |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Management |
Department: | Department of Social Sciences |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 29. 9. 2021 |
---|---|
Date of submission: | 23. 6. 2022 |
Date of defense: | 23. 8. 2022 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/78057/podrobnosti |