Waste management of food and beverage facilities in Benešov and its surroundings

Thesis title: Nakládání s odpady ve stravovacích zařízeních v Benešově a okolí
Author: Hanibalová, Anna
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Bejdáková, Blanka
Opponents: Vaníček, Jiří
Thesis language: Česky
Abstract:
Nakládání s odpady je již dlouho jedním z nejzávažnějších problémů moderní doby. Množství vyprodukovaného odpadu výrazně převyšuje množství, které lze zpracovat nebo zrecyklovat. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit přístup stravovacích zařízení v Benešově a okolí k tématu udržitelného nakládání s odpady a analyzovat schopnost těchto podniků přizpůsobit se šetrnějšímu nakládání s odpady. První kapitola vymezuje pojmy jako udržitelnost, udržitelný rozvoj cestovního ruchu a udržitelnost ve stravovacích zařízeních. Druhá kapitola se věnuje odpadům, jejich klasifikaci a odpadovému hospodářství. Třetí kapitola popisuje některé z technologií, které se používají při nakládání s odpady. Čtvrtá kapitola se zabývá stravovacími zařízeními v Benešově a okolí a pátá kapitola je věnována vnímání této problematiky návštěvníky stravovacích zařízení. V poslední kapitole jsou zpracovány výsledky dotazníkového šetření a hloubkových rozhovorů a je zde také vyvozen závěr.
Keywords: nakládání s odpady; stravovací zařízení; udržitelnost; odpady
Thesis title: Waste management of food and beverage facilities in Benešov and its surroundings
Author: Hanibalová, Anna
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Bejdáková, Blanka
Opponents: Vaníček, Jiří
Thesis language: Česky
Abstract:
Waste management has long been one of the most serious problems of modern times. The amount of waste produced far exceeds the amount that can be reprocessed or recycled. The aim of this bachelor thesis is to evaluate the approach of food and beverage facilities in Benešov and its surroundings to the topic of sustainable waste management and to analyse the ability of these businesses to adapt to more environmentally friendly waste management. The first chapter defines concepts such as sustainability, sustainable tourism development and sustainability in food and beverage facilities. The second chapter focuses on waste, its classification and waste management. The third chapter describes some of the technologies used in waste management. The fourth chapter deals with food and beverage facilities in Benešov and its surroundings and the fifth chapter is devoted to the perception of this issue by guests of these facilities. The last chapter presents the results of the questionnaire survey and in-depth interviews and draws a conclusion.
Keywords: sustainability; waste; waste management; food and beverage facilities

Information about study

Study programme: Cestovní ruch
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 2. 6. 2021
Date of submission: 23. 6. 2022
Date of defense: 7. 9. 2022
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/77070/podrobnosti

Files for download

    Last update: