Does European public order exist?

Thesis title: Existuje európsky verejný poriadok?
Author: Astalošová, Loriana
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Grmelová, Nicole
Opponents: Levý, Jan
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou verejného poriadku a jeho obsahu. Primárnym cieľom je určiť obsah verejného poriadku členských štátov Európskej únie a posúdiť existenciu európskeho verejného poriadku. Teoretickú časť práce tvorí vymedzenie pojmov súvisiacich s verejným poriadkom na základe ponímania odborníkov a vyjadrení Súdneho dvora Európskej únie a spresnenie štruktúry a konania Súdneho dvora. V praktickej časti sú rozobrané súdne rozsudky, v ktorých sa Súdny dvor Európskej únie v rámci prejudiciálneho konania zaoberal problematikou verejného poriadku v súvislosti s vstupom štátnych príslušníkov tretích krajín na územie členských štátov Európskej únie. V závere práce je na základe teoretických poznatkov a analýzy rozsudkov Súdneho dvora zodpovedaná otázka existencie európskeho verejného poriadku.
Keywords: výhrada verejného poriadku; európsky verejný poriadok; Súdny dvor; prejudiciálne konanie; verejný poriadok
Thesis title: Does European public order exist?
Author: Astalošová, Loriana
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Grmelová, Nicole
Opponents: Levý, Jan
Thesis language: Slovensky
Abstract:
This bachelor thesis deals with the matter of public order and its content. The primary objective is to establish the content of public order of Member states of the European Union and to assess the existence of European public order. The theoretical part of the thesis comprises the definition of concepts related to public order based on the points of view of experts and statements of the Court of Justice of the European Union and clarification of the structure and procedure of the Court of Justice. The practical part deals with court judgments in which the Court of Justice of the European Union has dealt with the matter of public order regarding the entry of third-country nationals into the territory of the Member States of the European Union. At the end of the thesis, based on the theoretical findings and analysis of the judgments of the Court of Justice, the question regarding the existence of European public order is answered.
Keywords: European public order; Court of Justice; preliminary ruling; public order exception; public order
Thesis title: Existuje evropský veřejný pořádek?
Author: Astalošová, Loriana
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Grmelová, Nicole
Opponents: Levý, Jan
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou veřejného pořádku a jeho obsahu. Primárním cílem je určit obsah veřejného pořádku členských států Evropské unie a posoudit existenci evropského veřejného pořádku. Teoretickou část práce tvoří vymezení pojmů souvisejících s veřejným pořádkem na základě pojetí odborníků a vyjádření Soudního dvora Evropské unie a upřesnění struktury a jednání Soudního dvora. V praktické části jsou rozebrány soudní rozsudky, ve kterých se Soudní dvůr Evropské unie v rámci řízení o předběžné otázce zabýval problematikou veřejného pořádku v souvislosti se vstupem státních příslušníků třetích zemí na území členských států Evropské unie. V závěru práce je na základě teoretických poznatků a analýzy rozsudků Soudního dvora zodpovězena otázka existence evropského veřejného pořádku.
Keywords: výhrada veřejného pořádku ; evropský veřejný pořádek ; Soudní dvůr ; řízení o předběžné otázce ; veřejný pořádek

Information about study

Study programme: Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Business and European Law

Information on submission and defense

Date of assignment: 5. 9. 2021
Date of submission: 24. 6. 2022
Date of defense: 8. 9. 2022
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/77621/podrobnosti

Files for download

    Last update: