Trade in value added between Czech Republic and Germany focusing on the automotive industry

Thesis title: Zahraničný obchod s pridanou hodnotou medzi Českou republikou a Nemeckom so zameraním na automobilový priemysel
Author: Janíková, Nikoleta
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Jiránková, Martina
Opponents: Šaroch, Stanislav
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Náplňou diplomovej práce je zhodnotiť obchod s pridanou hodnotou medzi Českou republikou a Nemeckom so zameraním na automobilový priemysel. Práca má poukázať na fakt, že klasické ponímanie medzinárodného obchodu formou input-output tabuliek nemusí byť presné a vypovedajúce. Pomocou štatistík Trade in Value Added publikovanými pod záštitou OECD bude v práci rozobraný obchod s pridanou hodnotou a s ním spojené globálne hodnotové reťazce. Ďalším objektom skúmania je poukázanie na závislosť Českej republiky na Nemecku a s ním spojenom automobilovom priemysle. Práca môže poslúžiť ako ucelený dokument k lepšiemu porozumeniu nového nazerania sa na medzinárodný obchod, respektíve na obchod s pridanou hodnotou. Na základe odborných článkov, štatistík a rade vlastných výpočtov je v práci ďalej rozobraný česko-nemecký obchod s pridanou hodnotou a nasledovne porovnaný s klasickým nazeraním sa na medzinárodný obchod.
Keywords: Globálne hodnotové reťazce; česko-nemecký zahraničný obchod; Obchod s pridanou hodnotou; Automobilový priemysel
Thesis title: Trade in value added between Czech Republic and Germany focusing on the automotive industry
Author: Janíková, Nikoleta
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Jiránková, Martina
Opponents: Šaroch, Stanislav
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The main objective of this master thesis is to evaluate the value added trade between the Czech Republic and Germany with a focus on the automotive industry. The work aims to show that the classical conception of international trade in the form of input-output tables may not be accurate and indicative. With the help of Trade in Value Added statistics published by the OECD, the thesis will analyse trade in value added and the associated global value chains. Another object of investigation is to demonstrate the Czech Republic's dependence on Germany and its associated automotive industry. The thesis can serve as a comprehensive document to better understand the new perspective on international trade or value-added trade. On the basis of academic articles, statistics and a number of own calculations, the thesis further discusses the Czech-German value-added trade and then compares it with the classical view of international trade.
Keywords: Value-added trade; Global value chains; Automotive industry; Czech-German foreign trade
Thesis title: Obchod s pridanou hodnotou medzi Českou republikou a Nemeckom so zameraním na automobilový priemysel
Author: Janíková, Nikoleta
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Jiránková, Martina
Opponents: Šaroch, Stanislav
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Náplní práce je zhodnocení obchodu s přidanou hodnotou mezi Českou republikou a Německem se zaměřením na automobilový průmysl. Práce má ukázat, že klasické pojetí mezinárodního obchodu v podobě input-output tabulek nemusí být přesné a vypovídající. S využitím statistik Trade in Value Added publikovaných pod záštitou OECD se práce bude zabývat obchodem s přidanou hodnotou a s ním spojenými globálními hodnotovými řetězci. Dalším předmětem zkoumání je poukázání na závislost České republiky na Německu a s ní spojený automobilový průmysl. Práce může sloužit jako ucelený dokument pro lepší pochopení nového způsobu pohledu na mezinárodní obchod, respektive obchod s přidanou hodnotou. Na základě odborných článků, statistik a řady vlastních výpočtů je v práci dále analyzovaný česko-německý obchod s přidanou hodnotou a následně jej porovnává s klasickým pohledem na mezinárodní obchod.
Keywords: Obchod s přidanou hodnotou; globální hodnotové řetězce; automobilový průmysl; česko-německý zahraniční obchod

Information about study

Study programme: Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Economic Relations

Information on submission and defense

Date of assignment: 17. 9. 2021
Date of submission: 11. 4. 2023
Date of defense: 2. 6. 2023
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/77790/podrobnosti

Files for download

    Last update: