Consumption behavior of households

Thesis title: Spotřební chování domácností
Author: Holková, Barbora
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Bartošová, Jitka
Opponents: Váchová, Lucie
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práca skúma zmeny spotrebiteľského správania spôsobeného pandémiou COVID-19. Cieľom práce je zistiť, aké príjmy a výdavky majú domácnosti na Slovensku, aký vplyv mala pandémia COVID-19 na ich spotrebiteľské správanie a či sa po skončení pandémie vrátili všetky nové zvyklosti do stavu spred pandémie. Literárna rešerš obsa-huje rôzne pohľady na pojmy súvisiace so spotrebiteľským správaním a významom jeho skúmania. Druhá časť rešerše je zameraná na pandémiu COVID-19 a jej vplyv na zmeny spotrebiteľského správania na Slovensku a v zahraničí. Praktická časť práce obsahuje vyhodnotenie dotazníkového výskumu realizovaného na slovenských domácnostiach, doplnený dátami zo Štatistického úradu Slovenskej republiky. Závislosti sú skúmané pomocou Chí-kvadrátu a McNemarovho testu.
Keywords: Spotrebiteľské správanie; Spotrebné správanie; COVID-19
Thesis title: Consumption behavior of households
Author: Holková, Barbora
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Bartošová, Jitka
Opponents: Váchová, Lucie
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The thesis examines changes in consumer behavior caused by the COVID-19 pandemic. The aim of the work is to determine the income and expenses of households in Slovakia, the impact of the COVID-19 pandemic on their consumer behavior, and whether all new habits returned to pre-pandemic levels after the pandemic ended. The literary review includes various views on concepts related to consumer behavior and the importance of its research. The second part of the review focuses on the COVID-19 pandemic and its impact on changes in consumer behavior in Slovakia and abroad. The practical part of the thesis includes an evaluation of a questionnaire survey conducted in Slovak households, supplemented by data from the Statistical Office of the Slovak Republic. Dependencies are examined using the Chi-square and McNemar tests.
Keywords: Consumer behavior; COVID-19; Consumption behavior
Thesis title: Spotřební chování domácností
Author: Holková, Barbora
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Bartošová, Jitka
Opponents: Váchová, Lucie
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práce zkoumá změny spotřebitelského chování způsobeného pandemií COVID-19. Cílem práce je zjistit, jaké příjmy a výdaje mají domácnosti na Slovensku, jaký vliv měla pandemie COVID-19 na jejich spotřebitelské chování a zda se po skončení pandemie vrátily všechny nové zvyklosti do stavu před pandemie. Literární rešerše obsahuje různé pohledy na pojmy související se spotřebitelským chováním a významem jeho zkoumání. Druhá část rešerše je zaměřena na pandemii COVID-19 a její vliv na změny spotřebitelského chování na Slovensku a v zahraničí. Praktická část práce obsahuje vyhodnocení dotazníkového výzkumu realizovaného na slovenských domácnostech, doplněný daty ze Statistického úřadu Slovenské republiky. Závislosti jsou zkoumány pomocí Chí-kvadrátu a McNemarova testu.
Keywords: COVID-19; Spotřebitelské chování; Spotřební chování

Information about study

Study programme: Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Management
Department: Department of Exact Methods

Information on submission and defense

Date of assignment: 16. 2. 2022
Date of submission: 19. 4. 2023
Date of defense: 20. 6. 2023
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/79748/podrobnosti

Files for download

    Last update: