Using of local food in tourism of the Olomouc region

Thesis title: Využívání regionálních potravin v cestovním ruchu Olomouckého kraje
Author: Nadrchalová, Julie
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Bejdáková, Blanka
Opponents: Vaško, Martin
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá využíváním regionálních potravin v cestovním ruchu Olomouckého kraje, které se v současné době výrazně dostávají do popředí. V první části práce je popsána oblast cestovního ruchu jako oboru, dále je vymezena udržitelnost a gastroturistika, následující kapitola pojednává o regionálních potravinách a jejich certifikaci, je charakterizován a zmapován z obecného, ekonomického, historického, geografického a sociálního hlediska Olomoucký kraj a jeho potravinářský průmysl, v neposlední řadě dochází k popisu certifikovaných regionálních potravin a konkrétních festivalů a akcí v rámci gastroturistiky. Druhá část je zaměřena na preference spotřebitelů, kteří v dotazníkovém šetření odpovídali na otázky týkající se regionálních potravin a jejich využívání a potřeb při cestování. Dochází k odpovědím na otázky, jaký postoj mají účastníci cestovního ruchu k regionálním potravinám a jak vnímají lokální potraviny při cestování. Výsledné poznatky jsou shrnuty v závěrečném zhodnocení a jsou zde uvedeny doporučení pro stále rostoucí potenciál regionálních potravin.
Keywords: Lokální potraviny; Regionální potraviny; Regionální značka; Olomoucký kraj; Udržitelnost
Thesis title: Using of local food in tourism of the Olomouc region
Author: Nadrchalová, Julie
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Bejdáková, Blanka
Opponents: Vaško, Martin
Thesis language: Česky
Abstract:
The bachelor thesis deals with the use of regional food in tourism in the Olomouc region, which is currently becoming a major trend. The first part of the thesis presents the field of tourism as an industry, then defines sustainability and gastrotourism, the following chapter covers regional food and their certification, theses than describes and maps from a general, economic, historical, geographical, and social point of view the Olomouc region and its food industry, additionally, there are descriptions of certificated regional food, and specific festivals and events in the context of gastronomic tourism. The second part focuses on the preferences of consumers who answered the survey about regional food and its use and travel needs. It concludes with the responses to the questions of tourism participants' attitudes towards regional food and perceptions of local food when travelling. The results are summarised in the final evaluation and recommendations are made for the increased potential of regional food.
Keywords: Regional food; Regional brand; Olomouc Region; Sustainability; Local food

Information about study

Study programme: Cestovní ruch
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 2. 7. 2022
Date of submission: 28. 4. 2023
Date of defense: 30. 5. 2023
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/81791/podrobnosti

Files for download

    Last update: