Franchising in the chosen company

Thesis title: Franchising ve vybrané společnosti
Author: Pabišková, Veronika
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Matysová, Kamila
Opponents: Volfová, Jitka
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá tématem franchisingu jako způsobu vstupu na trh. Seznamuje čtenáře s jednotlivými typy smluv, výhodami i nevýhodami a konkretizuje obecné znalosti na vybranou společnost McDonald's. A to v návaznosti na rozšiřující se trend tohoto způsobu podnikání. Slouží jako seznámení pro budoucí nabyvatele licence společnosti o přijímacím řízení, poplatcích a podmínkách jejího získání. V praktické části seznamuje s kategorizací restaurací a pomocí dotazníku vyhodnocuje cíl vybrané pobočky získat zařazení do kategorie č. 1. Na základě stanovené deskriptivní otázky: "Jaké kroky pobočky vedly k návrhu zařazení do kategorie 1?" jsou vyhodnoceny základní kroky pro dosažení cíle a těmi je především: obsazení pozice Lídr péče o hosty, výběr vedoucího restaurace a aktivní propagace získávání zpětné vazby od zákazníků. Závislosti dat jsou prokázány korelačních koeficientem.
Keywords: Franchising; McDonald's; Poskytovatel licence; Nabyvatel licence; Smluvní vztah
Thesis title: Franchising in the chosen company
Author: Pabišková, Veronika
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Matysová, Kamila
Opponents: Volfová, Jitka
Thesis language: Česky
Abstract:
The bachelor thesis deals with the topic of franchising as a way of entering the market. It introduces the reader to the different types of contracts, advantages and disadvantages and specifies the general knowledge to the selected company McDonald's. This is in relation to the expanding trend of this way of doing business. Serves as an introduction for prospective licensees of the company on the admission process, fees, and conditions of obtaining a license. In the practical part, it introduces the categorization of restaurants and uses a questionnaire to evaluate the objective of the selected branch to obtain a category 1 classification. Based on the stated descriptive question, "What steps did the branch take that led to the proposal for Category 1 classification?" the basic steps to achieve the goal are evaluated and these are mainly: filling the position of Guest Care Leader, selecting a restaurant manager and actively promoting the solicitation of customer feedback. Data dependencies are demonstrated by correlation coefficients.
Keywords: Franchising; Contractual relationship; Licensing

Information about study

Study programme: Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 29. 6. 2022
Date of submission: 28. 4. 2023
Date of defense: 6. 6. 2023
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/81081/podrobnosti

Files for download

    Last update: